9 Ιούλιος 2015, 14:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2015, 14:19

Ευημερία δεν είναι μόνο ο υλικός πλούτος, λέει ο Πάπας από τη Βολιβία

  • Ευημερία δεν είναι μόνο ο υλικός πλούτος, λέει ο Πάπας από τη Βολιβία

Τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στη Βολιβία χαιρέτισε ο Πάπας Φραγκίσκος που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην εκλαμβάνει την ευημερία μόνο ως υλικό πλούτο, που όπως τόνισε, θρέφει τη διαφθορά και τη σύγκρουση.

Στην πραγματικότητα έδωσε τα εύσημα στον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, οι τεταμένες σχέσεις του οποίου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άρχισαν να βελτιώνονται με την εκλογή του Αργεντίνου Πάπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βολιβιανός πρόεδρος αγκάλιασε με θέρμη τον Ποντίφικα, επτά χρόνια αφότου είχε χαρακτηρίσει την Εκκλησία, «εργαλείο κυριαρχίας».

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μυημένος στην κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής, στην πτήση του από τον Ισημερινό, απ’ όπου ξεκίνησε την περιοδεία του, ήπιε τσάι από φύλλα μέντας, χαμομήλι και σπόρους γλυκάνισου για να προλάβει τα συμπτώματα και να μην τον ενοχλήσει το υψόμετρο της Λα Πας. Οι κάτοικοι μασούν τα φύλλα της κόκας, που είναι το βασικό συστατικό της κοκαΐνης μετά την επεξεργασία τους, αλλά στη φυσική τους μορφή έχουν μόνο ένα ήπιο διεγερτικό αποτέλεσμα.

Ο Πάπας χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις Μοράλες
Φορώντας ένα λευκό πόντσο πάνω από τα λευκά άμφιά του ώστε να προφυλαχθεί από τον κρύο αέρα των Άνδεων, ο Φραγκίσκος χαιρέτισε τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Βολιβία. Ο Μοράλες έχει εθνικοποιήσει σημαντικές βιομηχανίες όπως αυτές του πετρελαίου και του αερίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα και να αναδιανείμει τον πλούτο.

Απευθυνόμενος προς τον Ποντίφικα, ο Μοράλες, που είχε συγκρουστεί πολλές φορές με αξιωματούχους της Εκκλησίας στη Βολιβία προτού βελτιωθούν οι σχέσεις με την εκλογή του Φραγκίσκου το 2013, τον καλωσόρισε ως έναν ήρωα που επιστρέφει στην πατρίδα του.

Πάντως ο Πάπας φάνηκε να τα χάνει όταν ο Μοράλες τού έδωσε ένα από τα πιο ασυνήθιστα δώρα που έχει λάβει ποτέ: ένα ξύλινο σφυροδρέπανο, με μια φιγούρα των Εσταυρωμένου πάνω στο σφυρί.

Αφού πέρασε μερικές ώρες στη Λα Πας, ο Πάπας, που έχασε ένα τμήμα των πνευμόνων του από λοίμωξη όταν ήταν νεαρός, μετέβη στην επαρχιακή πόλη Σάντα Κρους, που βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο, για διαμονή δύο ημερών.

Τοπικοί εκκλησιαστικοί ηγέτες θεωρούν την επίσκεψη ευκαιρία «συμφιλίωσης και ανανέωσης» και λένε πως ο Πάπας θα επιδιώξει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αυτοχθόνων της χώρας και των απογόνων των Ισπανών αποικιοκρατών που έφεραν τον καθολικισμό στη Βολιβία.