9 Ιούλιος 2015, 08:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2015, 12:37

Αντίστροφη μέτρηση με ελεγχόμενη αισιοδοξία και έτοιμα νομοσχέδια

  • Reuters: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να καταθέσει σήμερα τις αναλυτικές της προτάσεις η ελληνική κυβέρνηση ώστε να κλείσει το νέο... βαρύ μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις όποιες επιφυλάξεις των εταίρων και δανειστών είναι ότι η κυβέρνηση πρόκειται να δεσμευτεί άμεσα σε αλλαγές τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα –και εάν όλα πάνε καλά– θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια που θα ρυθμίζουν τόσο τα συνταξιοδοτικά θέματα όσο και φορολογικά.

Μεταξύ αυτών θα βρίσκεται η εδώ και τώρα κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, αλλά και η αύξηση της ποινής για όσους αποφασίσουν να βγουν σε σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την αύξηση εισφορών αλλά και την αναλογική σύνταξη με βάση εκκίνησης γύρω στα 300 ευρώ.

Από το ποσό αυτό και πάνω θα υπάρχει υπολογισμός με βάση την ανταποδοτικότητα των εισφορών. Ήδη Γάλλοι εμπειρογνώμονες δουλεύουν σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του τόσο την πρόταση όσο και τα νομοσχέδια, ώστε να είναι έτοιμα να κατατεθούν μόλις ανάψει το πράσινο φως από το Eurogroup.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις Βρυξέλλες ήδη συζητούν να ακυρώσουν ακόμη και τη Σύνοδο Κορυφής των 28 εάν το Eurogroup που ενδέχεται να γίνει την Παρασκευή (και μόνο εαν χρειαστεί και Σάββατο) εγκρίνει την ελληνική πρόταση.

Ο πολιτικός χρόνος πάντως είναι πυκνός, με τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώνει τους αρχηγούς και τη Ν.Δ. να επιλέγει για άλλη μια φορά διαφορετική πορεία (ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισκέπτεται και σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας).

Επίσης, υπάρχουν αποστολές, τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το Ποτάμι, που πηγαίνουν στις Βρυξέλλες για... ενισχύσεις.