8 Ιούλιος 2015, 15:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2015, 15:59

Τι αναφέρει το ελληνικό αίτημα προς τον ESM

  • Ημερομηνία-κλειδί η Δευτέρα 10 Αυγούστου για τη συμφωνία
    Φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ένα δάνειο με τριετή διάρκεια, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τις ελληνικές δανειακές υποχρεώσεις αλλά και για τη διασφάλιση της σταθερότητας του οικονομικού συστήματος, ζητά η ελληνική κυβέρνηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η οποία αποτελεί το επίσημο ελληνικό αίτημα.

Στην επιστολή δεν περιλαμβάνεται το πακέτο μέτρων που προτίθεται να υιοθετήσει η Αθήνα, αλλά υπάρχει δέσμευση ότι θα κατατεθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και στο συνταξιοδοτικό. Επίσης, αναφέρεται ότι την Πέμπτη 9 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις εξειδικευμένες προτάσεις της στους θεσμούς οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης στο επικείμενο Eurogroup.

Το νέο αίτημα της Ελλάδας δεν περιέχει ούτε την προαπαιτούμενη ρύθμιση χρέους αλλά «την ευκαιρία να συζητηθεί το χρέος». Δημοσίευμα της Bild έκανε λόγο για ένα τριετές μνημόνιο 51 δισ. ευρώ· στην επιστολή, όμως, δεν αναφέρονται συγκεκριμένα ποσά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Mισέλ Ρέινς, η επιστολή της Αθήνας στον ESM δεν θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Eurogroup αλλά  από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group).