8 Ιούλιος 2015, 12:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2015, 14:26

Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Δεν επιλέγουμε ρήξη με την Ευρώπη αλλά οριστική λύση

  • Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Δεν επιλέγουμε ρήξη με την Ευρώπη αλλά οριστική λύση
    Φωτ.: Patrick Seeger (EPA)

Με χειροκροτήματα, αλλά και με γιουχαΐσματα, καθώς και με ελληνικές σημαίες στα έδρανα και ταμπέλες με «όχι», οι ευρωβουλευτές άκουσαν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την επομένη του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου στην ελληνική κυβέρνηση. Για πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε απευθείας στους εκπροσώπους των κρατών-μελών για την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης – θα έλεγα κυρίως όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, εξήγησε ότι η Ελλάδα προτείνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις.

Τσίπρας: Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την Ευρωζώνη.


Φωτ.: Patrick Seeger (EPA)

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. «Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα –ας είμαστε ειλικρινείς– δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό, ήταν χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες», υπογράμμισε.

Τσίπρας: Βρίσκομαι εδώ λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη και έντιμη λύση.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός έκανε μια γενναία επιλογή μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης, και πρόσθεσε ότι η επιλογή του δεν είναι επιλογή ρήξης αλλά επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. «Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει», ανέφερε.

Τσίπρας: Αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους.

Μιλώντας για τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, ο πρωθυπουργός είπε: «Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας. Το πείραμα όμως αυτό απέτυχε».

Όπως εξήγησε στους ευρωβουλευτές, τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής η οποία εξάντλησε τις αντοχές του. «Βεβαίως, παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και σέβομαι απολύτως την προσπάθεια άλλων λαών να αντεπεξέλθουν αλλά και των κυβερνήσεων να αποφασίσουν σκληρά και δύσκολα μέτρα», σημείωσε, και συμπλήρωσε: «Όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο ήταν στην Ελλάδα».