8 Ιούλιος 2015, 11:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2015, 11:43

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα για παράλληλο νόμισμα

  • Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα για παράλληλο νόμισμα
    Φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Παντελώς ανυπόστατο» χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση κάνει προετοιμασίες για την έκδοση IOU (υποσχετικών) από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές, γράφει ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού του παράλληλου νομίσματος και περιμένει τις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες με τους δανειστές για το αν τελικά θα χρειαστεί, ή όχι, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

«Με τα σημερινά δεδομένα, τα κρατικά ταμεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την υποχρέωση της καταβολής μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα», λέει η εφημερίδα, που σημειώνει ότι μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 300 εκατ.) μπορεί να καλυφθεί με ευρώ.

Στην ανακοίνωση-διάψευση το υπουργείο αναφέρει: «Δημοσιεύματα αυτού του είδους στρέφονται κατά της χώρας και θεωρούνται επικίνδυνα σε μια περίοδο όπου οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλά παρόμοια δημοσιεύματα που διαψεύστηκαν από τα γεγονότα».