8 Ιούλιος 2015, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2015, 10:59

Σπουδαία αστρονομική ανακάλυψη έχει τρελάνει τους επιστήμονες

  • Σπουδαία αστρονομική ανακάλυψη έχει τρελάνει τους επιστήμονες
    Απεικόνιση του πενταπλού αστρικού συστήματος (φωτ.:Centre de Données astronomiques de Strasbourg / SIMBAD)

Ένα πολύ σπάνιο αστρικό σύστημα που περιλαμβάνει πέντε άστρα-ήλιους ανακάλυψαν Βρετανοί αστρονόμοι.

Πρόκειται για το πρώτο σύστημα που βρέθηκε να περιέχει δύο διπλά άστρα, δηλαδή δύο ζεύγη στα οποία το ένα άστρο περιοδικά επισκιάζει το άλλο (έκλειψη μεταξύ άστρων).

Η ανακάλυψη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που παρουσιάσθηκε στην επιθεώρηση Astronomy and Astrophysics (Αστρονομία και Αστροφυσική), έγινε από ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Μάρκους Λορ του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας και ανακοινώθηκε σε συνέδριο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Ουαλία.

Τα δύο άστρα του ενός ζεύγους κινούνται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ενώ τα δύο άστρα του άλλου ζευγαριού απέχουν πολύ περισσότερο (περίπου 3 εκατ. χλμ). Τα δύο ζευγάρια απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 21 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Ένα πέμπτο άστρο εντοπίσθηκε σε απόσταση 2 δισ.χλμ από το δεύτερο ζεύγος.

Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι τα πέντε άστρα είναι βαρυτικά «μπλεγμένα», έτσι ώστε να απαρτίζουν ένα ενιαίο αστρικό σύστημα, σε απόσταση περίπου 250 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου.

Όλα τα άστρα είναι μικρότερα και πιο κρύα από τον Ήλιο μας. Παραμένει άγνωστο, προς το παρόν, αν υπάρχουν πλανήτες σε αυτό το ασυνήθιστο αστρικό σύστημα, κάτι που δεν αποκλείεται. Οι τυχόν κάτοικοι σε αυτούς τους πλανήτες κατά καιρούς θα βλέπουν πέντε ήλιους στον ουρανό τους!