8 Ιούλιος 2015, 00:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2015, 02:51

Τελεσίγραφο στην Ελλάδα έως την Κυριακή από τη Σύνοδο Κορυφής

  • Τελεσίγραφο στην Ελλάδα έως την Κυριακή από τη Σύνοδο Κορυφής
    Ντόναλντ Τουσκ (αριστερά) και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απόψε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Το παιχνίδι στην... παράταση έστειλε η Σύνοδος Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης καθώς το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου την Κυριακή με τη συμμετοχή και των «28». Η Αθήνα πήρε διορία έως την Παρασκευή στις 9:30 (ώρα Ελλάδας) προκειμένου να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στους θεσμούς. Το πρόγραμμα αυτό θα συζητηθεί την ίδια ημέρα στο Eurogroup. 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν απέφυγαν τη λέξη Grexit. «Έχουμε μόνο πέντε ημέρες για τη συμφωνία», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι αν δεν βρεθεί λύση αυτό ισοδυναμεί με χρεοκοπία.

«Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο του Grexit. Έχουμε όμως και ένα σενάριο για το πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που για μια ακόμα φορά είπε ότι σέβεται τον ελληνικό λαό.

«Ο Τσίπρας δεσμεύτηκε να υποβάλει μια νέα αίτηση στον ESM για δάνειο», αποκάλυψε στις δηλώσεις της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να κάνουμε κινήσεις για την Ελλάδα που θα έχουν βάθος χρόνου. Χρειαζόμαστε πλέον ένα πολυετές πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φέρει προτάσεις μέχρι την Πέμπτη. Η κατάσταση για την Ελλάδα έχει δυσκολέψει». 

«Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η τελευταία συνάντηση για την Ελλάδα, ελπίζω σ’ ένα happy end», δήλωσε ο –πιο αισιόδοξος– πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, η ελληνική πλευρά να επιδείξει υπευθυνότητα, το ίδιο και οι χώρες της Ευρωζώνης», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.