7 Ιούλιος 2015, 15:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2015, 15:14

Τι δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών μπαίνοντας στο Eurogroup

  • Ελληνικό χρέος και ΔΝΤ στο επίκεντρο του Eurogroup
    (Φωτ.: EPA / Christos Dogas)

Κλίμα επιχείρησαν να δημιουργήσουν οι υπουργοί Οικονομικών με στόχο να πιέσουν ακόμη περισσότερο τη χώρα μας, προτού καν ακούσουν τις ελληνικές θέσεις. 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Κάρλος Παντοάν, «θα ακούσουμε προσεκτικά το αίτημα της Ελλάδας και τις δεσμεύσεις που είναι έτοιμοι να αναλάβουν». Ο Λετονός Γιάνις Ράιρς είπε ότι υπάρχει «συνταγή», δεν είναι εύκολη, είναι οδυνηρή, αλλά το θέμα είναι να υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική εξυγίανση.

Φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι περιμένει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. «Όποιος γνωρίζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες γνωρίζει τι μπορεί να κάνει», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Το κλίμα, πάντως, είναι αρκετά βαρύ – κάτι που φαίνεται και στις δηλώσεις που γίνονται στους δημοσιογράφους που περιμένουν έξω από το κτήριο όπου συνεδριάζει το Eurogroup. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έκανε καμία δήλωση.  

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις επισήμανε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά. Ξεκαθάρισε ότι στόχος δεν είναι ένα Grexit, τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Mια βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί στο υπέρτατο πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών. Ο Πίτερ Καζιμίρ τόνισε ότι υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή η Αθήνα βρίσκεται στην άλλη πλευρά του λόφου.

Από τη μεριά του, ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι το Eurogroup θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί.

«Περιμένουμε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μας υποβάλει νέες προτάσεις, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες, ώστε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις» είπε ο Επίτροπος, και πρόσθεσε ότι: «Ένα Grexit θα ήταν μια συλλογική αποτυχία, ένα φοβερό λάθος που δεν επιθυμούμε».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι περιμένει να ακούσει τις προτάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον οποίο θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση. «Οποιοδήποτε πακέτο συμφωνηθεί θα πρέπει να είναι αξιόπιστο», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup.