6 Ιούλιος 2015, 23:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2015, 23:43

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Τεχνική βοήθεια ναι, λεφτά όχι

  • Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Τεχνική βοήθεια ναι, λεφτά όχι

Φωτιά έχει πάρει το τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες ώρες. Ο πρωθυπουργός μιλάει με τους επικεφαλής των θεσμών και με ξένους ηγέτες ενώ πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό ότι επικοινώνησε τόσο με την εκπρόσωπο του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Γαλλίδα τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα, ότι το Ταμείο είναι διατεθειμένο να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, αν χρειαστεί, αλλά όχι και χρήματα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα προς την Ελλάδα λόγω της ληξιπρόθεσμης οφειλής της 30ης Ιουνίου. 

Πάντως, φέρεται να δεσμεύθηκε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα αν υπάρξει νέο αίτημα από την ελληνική πλευρά ενώ συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα λεπτομέρειες για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup. 

Όσο για το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με τον Μάριο Ντράγκι, σε αυτό συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν την ρευστότητα των τραπεζών.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της άμεσης ανάγκης άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και της παροχής ELA. Θυμίζουμε, ότι το απόγευμα το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του σχολίαζε τις εξελίξεις με το δημοψήφισμα στην Ελλάδα ενώ αργά το απόγευμα η Κριστίν Λαγκάρντ επικοινώνησε και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το ελληνικό ζήτημα.