6 Ιούλιος 2015, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2015, 17:12

Στο Ισραήλ σήμερα ο Κοτζιάς, αύριο στην Παλαιστίνη

  • Στο Ισραήλ σήμερα ο Κοτζιάς, αύριο στην Παλαιστίνη
    Κοτζιάς και Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου (φωτ.: Abir Sultan / EPA)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Ισραήλ, θα πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη επίσκεψη στην Παλαιστίνη όπου θα έχει συνάντηση στη Ραμάλα με τον ομόλογό του Ριάντ αλ Μαλίκι. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου. 

Ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει στη συνέχεια δεκτός από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Τη σημασία των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα για την ασφάλεια στην περιοχή τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς στις δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το κοινό μας συμφέρον», δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι μολονότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με πολλά άλλα προβλήματα, «αυτό που θέλουμε κατά βάθος και αυτό που αποτελεί το κοινό μας συμφέρον είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα εντός αυτού του τριγώνου αποσταθεροποίησης στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή: το Ιράκ και η Συρία».

«Πιστεύουμε» τόνισε «ότι υπάρχει μια αμοιβαία απόφαση για μια δυναμική ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, που συνδέονται με δεσμούς φιλίας».

Αναφερόμενος στους δεσμούς χιλιάδων ετών με το Ισραήλ, μέσω των κοινών αξιών και οραμάτων, αλλά και μέσω της κοινής ιστορικής πορείας, καθώς και της φιλίας που συνδέει τους δύο λαούς, εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω στο μέλλον. Τα τελευταία χρόνια, όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναπτύξει σχέσεις σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια και την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό και την οικονομία.

Παράλληλα, μετά τις συζητήσεις που είχε χθες με τον Ισραηλινό βασικό σύμβουλο επί θεμάτων οικονομίας και τον υπουργό Ενέργειας, εξέφρασε την πεποίθηση «ότι υπάρχουν πολύ καλά σχέδια που θα υλοποιήσουμε μαζί, όχι μόνο για τη δική μας γενιά, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές».