6 Ιούλιος 2015, 16:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2015, 16:52

Βερολίνο: Δύσκολα εφικτή η συμφωνία εντός 48 ωρών

  • Τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα-Μέρκελ για να μην βάλει βέτο ο Σόιμπλε
    Φωτ.: Bernd Von Jutrczenka / EPA

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από λίγο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συμφώνησαν ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο, Τρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ανέφικτη η συμφωνία στο 48ωρο
Στο μεταξύ, ανέφικτη θεωρούν τη συμφωνία εντός 48 ωρών στη Γερμανία. Όπως δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία εντός 48 ωρών, δήλωσε: «Μια συμφωνία στη βάση του ΕΜΣ, η οποία απαιτεί την εξουσιοδότηση για διαπραγματεύσεις των Κοινοβουλίων και την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή μέσα σε 48 ώρες, φαίνεται δύσκολα εφικτή. Αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συνομιλίες».

Όσο για το αν το δημοψήφισμα ενίσχυσε ή όχι τις ελληνικές Αρχές, ο Στ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Δεν μπορώ και δεν θέλω να αξιολογήσω αν ο Αλ. Τσίπρας βγαίνει ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος από το δημοψήφισμα. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του –έτσι ερμηνεύω τις ομιλίες του– σαφώς ενισχυμένο. Από τη γερμανική πλευρά, με την ψήφο των πολιτών η ελληνική θέση απλώς έχει περαιτέρω αποσαφηνιστεί. Το θέμα δεν ήταν ποτέ η πολιτική λιτότητας, αλλά η πολιτική μεταρρυθμίσεων».

Η στάση της Μέρκελ
«Η καγκελάριος βλέπει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την αποσαφήνιση της ελληνικής θέσης, ότι το 60% των Ελλήνων στοιχίζεται πίσω από την αρνητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και αρνήθηκε να αξιολογήσει εάν ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από το δημοψήφισμα ενισχυμένος ή όχι.