6 Ιούλιος 2015, 16:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2015, 15:41

17ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων με πλούσιο πρόγραμμα

  • 17ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων με πλούσιο πρόγραμμα

Άλλο ένα Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, το 17ο κατά σειρά, ετοιμάζεται να ανοίξει αυλαία τις προσεχείς ημέρες καλωσορίζοντας τους νέους υπό τη σκέπη της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Νέοι και νέες της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων δίνουν φέτος ραντεβού στην Καστανιά Ημαθίας από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου 2015.

Το φετινό συναπάντημα αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 700 νέοι, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πλούσιο είναι και το φετινό πρόγραμμα του συναπαντήματος, που στόχο έχει να γνωριστούν οι νέοι μεταξύ τους, αλλά και τη διατήρηση και τη διάδοση των ηθών και των εθίμων των Ποντίων. Διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό, παρουσίαση δραστηριοτήτων των νέων κάθε σωματείου καθώς και βραδιές με ποντιακό θέατρο και ποντιακό γλέντι είναι μερικές από τις δράσεις που με τόσο μεράκι έχει προγραμματίσει η οργανωτική επιτροπή του 17ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.

Το πρόγραμμα του συναπαντήματος περιλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις:

  • Βούλα Πατουλίδου (αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλονίκης): «Νέοι και εθελοντισμός»
  • Δημήτρης Νικολαΐδης (σκιτσογράφος): «Παρουσίαση βιβλίου Βήμαν-βήμαν μαθέματα για σκεδίασμαν»
  • Δανάη Τσαπικίδου (καθηγήτρια αγγλικών): «Οι εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας με τη Μεσόγειο στην Αρχαιότητα»
  • Γιώργος Σιαπανίδης (ηθοποιός-σκηνοθέτης): «Οι Μωμόγεροι και η θεατροποιήσή τους».

Θα μιλήσουν και νέοι του συναπαντήματος:

  • Θεόφιλος Ασλανίδης: «Αγγείο-τουλούμ' στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου»
  • Γιώργος Αμπερίδης: «Το μοιρολόι του Πόντου»
  • Ζωή Καρασαββίδου: «Τα παρχάρια του Πόντου»
  • Χαράλαμπος Καφανταρίδης: «Αφιέρωμα στον Μήτια Ταυρίδη»
  • Χαράλαμπος Ευθυμιάδης: «Η ιστορία της προσφυγιάς».

Στο πλαίσιο του Συναπαντήματος θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση στον Ιβάν Σαββίδη για την προσφορά του στον ποντιακό πολιτισμό.

Οι νέοι και οι νέες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση στην ποντιακή διάλεκτο Τη νύφες το κλέψιμον από την Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του Πόντου από την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, και επίδειξη παρασκευής ποντιακών «γατμέρ» από τον Ποντιακό Σύλλογο Κατερίνης «Η Παναγία Σουμελά».