6 Ιούλιος 2015, 10:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2015, 10:49

Η Αργεντινή συγχαίρει τον ελληνικό λαό

  • Η Αργεντινή συγχαίρει τον ελληνικό λαό
    Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ

Για τη μαζική απόρριψη των προτάσεων των πιστωτών της Αθήνας και των νέων μέτρων λιτότητας συνεχάρη τον ελληνικό λαό με ανάρτησή της στο Facebook η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ.

«Ελλάδα: απόλυτη νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας», έγραψε η Κίρχνερ μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, εκφράζοντας «εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Αργεντινής όλη την αλληλεγγύη μας στον γενναίο ελληνικό λαό και τους ηγέτες του».

«Ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στις αδιανόητες και ταπεινωτικές συνθήκες που ισχυρίζονται ότι του επιβάλλουν για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους του», δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής.

«Εμείς, οι Αργεντινοί, ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Ας ελπίσουμε ότι η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα καταλάβουν το μήνυμα της κάλπης. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από κανέναν να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του», πρόσθεσε η Κίρχνερ.

Η Αργεντινή είχε κηρύξει το 2001 τη μεγαλύτερη στάση πληρωμών στα χρονικά, ύψους σχεδόν 100 δισ. δολαρίων, ενώ στη χώρα σοβούσε πρωτοφανής οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η Αργεντινή κατάφερε να επαναδιαπραγματευθεί το 93% του χρέους της με τους ιδιώτες πιστωτές της, αλλά αντιμετωπίζει μέσω της αμερικανικής δικαιοσύνης απαιτήσεις για αποπληρωμές κερδοσκοπικών κεφαλαίων ύψους σχεδόν 8 δισ. δολαρίων.

Στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, το Μπουένος Άιρες αποπλήρωσε το σύνολο ή μέρος των υποχρεώσεών του προς την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, και πέρυσι υπέγραψε συμφωνία με τη Λέσχη του Παρισιού, ορίζοντας ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο μέχρι στιγμής τηρείται.