5 Ιούλιος 2015, 22:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2015, 01:49

Γερμανοί τραπεζίτες ζητούν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

  • Γερμανοί τραπεζίτες ζητούν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, φέρονται να είπαν οι επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζών της Γερμανίας στο Reuters. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του προέδρου της Ένωσης Γερμανών εξαγωγέων στο ίδιο πρακτορείο, ο οποίος δηλώνει ότι δεν βλέπει πώς η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει μέρος του κοινού νομίσματος. Την είδηση μεταδίδει στη ροή της για το ελληνικό ζήτημα η εφημερίδα Guardian.

Πιθανότητες 75% να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δίνει ο οικονομικός αναλυτής Γουλφ Πικολί της Teneo Intelligence σύμφωνα πάντα με τον Guardian. Εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ενώ προβλέπει ότι οι δανειστές θα σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους έναντι της Ελλάδας.

Ο Πικολί πιστεύει ότι στα επιχειρήματα του Τσίπρα περί της έκφρασης της βούλησης του ελληνικού λαού και την επίκληση της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, οι δανειστές θα απαντήσουν δείχνοντας «τη δημοκρατική βούληση των δανειστριών χωρών». Μάλιστα εκτιμά ότι θα απαιτήσουν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές για να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αναφέρεται ακόμα ο Guardian σε πιθανότητα παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ώστε να δρομολογηθούν πρόωρες εκλογές, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.