5 Ιούλιος 2015, 16:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2015, 16:43

Κρίσιμη σύσκεψη απόψε για τις τράπεζες

  • Παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ σε 5 νησιά για ένα εξάμηνο

Κρίσιμη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών και αντικείμενο την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Η ακριβής ώρα της σύσκεψης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της κάλπης για το δημοψήφισμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να ζητήσει εκ νέου αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Σύμφωνα με την πράξη του Νομοθετικού Περιεχομένου οι τράπεζες θα έπρεπε να ανοίξουν την Τρίτη το πρωί. Αυτό που εξετάζεται είναι η παράταση, ενώ συζήτηση θα γίνει και για το όριο αναλήψεων, κάτι που θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Mega, το βράδυ αναμένεται να υποβληθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος νέα αίτηση για αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA. 

Το αίτημα αυτό πρόκειται να εξεταστεί στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. H EKT αναμένεται να λάβει αποφάσεις, που θα είναι άκρως καθοριστικές για τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη έχει δηλώσει ότι τα όρια στις αναλήψεις θα διαμορφωθούν, το πρωί της Τρίτης, με βάση τη ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη.