5 Ιούλιος 2015, 14:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2015, 14:27

Τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση παραίτησης Τσίπρα

  • Τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση παραίτησης Τσίπρα

Την ενεργοποίηση Συνταγματικών προνοιών προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από την παρούσα Βουλή, πριν την προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές, θα ενεργοποιήσει πιθανή παραίτηση της κυβερνήσεως μετά από ένα ξεκάθαρο «ναι» το βράδυ του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την 4η παράγραφο του άρθρου 41 του Συντάγματος, η Βουλή που εκλέχθηκε μετά από διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσουν 12 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Βουλή διαλύθηκε στις 31.12.2014 λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία μεταφέρεται στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο να διερευνά τις δυνατότητες σχηματισμού νέας κυβερνήσεως από την παρούσα βουλή.

Σύμφωνα με τη θεσμική διαδικασία (παρ. 1 αρ. 41 και παρ. 3 αρ. 37), η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή τον Αντώνη Σαμαρά και αν δεν τελεσφορήσει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. 

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο να καταστεί ρυθμιστής ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Αν και πάλι οι διαδικασίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τότε ο Π. Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης.

Η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί έως και τρεις ημέρες.

Τέλος, εάν διαπιστωθεί πλήρης αδυναμία συνεννόησης και άρα βέβαιη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, τότε ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εντός 21 ημερών. 

Όμως, βάσει του εκλογικού νόμου και λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (25 Ιανουαρίου), οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι «σταυροδοσία».