4 Ιούλιος 2015, 19:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2015, 19:53

Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη!

  • Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη!
    Σαββατιάτικη βουτιά σε ανοιχτή πισίνα στην Καρσλρούη της Γερμανίας (Φωτ.: EPA/ Uli Deck)
  • Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη!
    Όλοι στη θάλασσα... Στο Βάρνενμιντε της Βαλτικής (Φωτ.: EPA/ Ove Arscholl)

Ένα επικίνδυνο κύμα καύσωνα χτυπά την Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα. Σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο και αναγκάζει τους ανθρώπους να σκεφτούν πρωτότυπες λύσεις για να δροσιστούν.

Το κύμα καύσωνα προήρθε από την Αφρική και έχει πλήξει διάφορα σημεία της Ευρώπης καταγράφοντας θερμοκρασίες ρεκόρ. Το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα αρχικά σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ στη συνέχεια οι υψηλές θερμοκρασίες «χτύπησαν» τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πολωνία κ.α.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν μερικά 24ωρα η Μαδρίτη κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ καύσωνα για τον Ιούνιο (39,7 βαθμούς Κελσίου). Στη Σεβίλλη και το Τολέδο η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Το κύμα καύσωνα έκανε την εμφάνισή του και στη Βρετανία (35 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο!) με τις παραλίες να θυμίζουν…Μεσόγειο. Στο Βερολίνο, κόσμος «κατασκήνωσε» δίπλα στο ποτάμι.

Στη Γαλλία, οι πολίτες ξεχύθηκαν στις ακτές, ενώ με τις ώρες επιδόθηκαν σε ηλιοθεραπεία και σε Ολλανδία και Ιταλία. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τέτοια ακραία κύματα καύσωνα, είναι τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο χρόνο στο περιοδικό Nature Climate Change, έδειξε ότι η Ευρώπη είναι τώρα 10 φορές πιο πιθανό να βιώσει ένα ακόμη σφοδρό κύμα καύσωνα. Τόσο έντονο όσο εκείνο που είχε προκαλέσει χιλιάδες θανάτους το 2003.