3 Ιούλιος 2015, 16:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούλιος 2015, 17:28

Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει τις επιλογές μας, λέει ο Α. Τσίπρας

Λίγες ώρες πριν από την απαγόρευση του προεκλογικού αγώνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε νέο μήνυμα στον ελληνικό λαό επικεντρώνοντας σε τρία σημεία.

Το πρώτο ήταν ένα όχι σε διχασμό, το δεύτερο να βγεί «όχι» από την κάλπη και το τρίτο η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, η οποία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς. Ειπε ειδικότερα: «Χθες είδαμε την έκθεση του ΔΝΤ που επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η θέση τους όμως δεν παρουσιάστηκε από τους δανειστές στους πέντε μήνες που διαπραγματευόμαστε. Ο βασικός εμπνευστής του μνημονίου επιβεβαιώνει τη εκτίμηση μας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο»

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στο τηλεοπτικό μήνύμά του:

  • Να προσέλθουμε στις κάλπες ζυγίζοντας τα επιχειρήματα. Η έκθεση του ΔΝΤ αποτελεί δικαίωση, επιβεβαιώνει το αυτονόητο για το χρέος το οποίο πρέπει να κουρευτεί κατά 30% και να δοθεί 20ετής περίοδος χάριτος. Δικαιώνει την επιλογή μας να μη δεχθούμε συμφωνία που παρακάμπτει το ζήτημα του χρέους καθώς η πρόταση που μας δίνεται δεν οδηγεί σε βιώσιμη λύση.
  • Την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη αλλά αν θα συναινέσουμε στον αργό θάνατο της οικονομίας και την εξαθλίωση της κοινωνίας. Αν θα ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη ώστε να δώσουμε τέλος στην 5ετία της καταστροφής.
  • Πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα, να σεβαστούμε τις αντίθετες απόψεις· τη Δευτέρα δεν θα έχουμε τίποτα να μας χωρίζει. Το «όχι» σημαίνει συνέχιση της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό. Όχι στα τελεσίγραφα και την εκστρατεία του φόβου. Το «όχι» δε σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη. Για μια όρθια Ελλάδα σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη.