5 Ιούλιος 2015, 06:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2015, 18:34

Δημοψήφισμα 2015: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σήμερα

  • Δημοψήφισμα 2015: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σήμερα
    Φωτ.: Ευάγγελος Μπουγιώτης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από τις 7 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 19:00 θα είναι σήμερα ανοιχτές οι κάλπες για το πρώτο δημοψήφισμα μετά το 1974, στο οποίο οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν με ένα «όχι» ή ένα «ναι» σε ερώτημα επί των προτάσεων των δανειστών. Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες το 40% του εκλογικού σώματος, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3.942.012 άτομα.

Για πρώτη φορά καλούνται να ψηφίσουν και 108.371 νέοι και νέες που έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια – εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη δυνατό να ψηφίσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού.  

Όσοι ετεροδημότες πρόλαβαν και κατέθεσαν έως τις 30 Απριλίου τη σχετική αίτηση θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους αλλά, σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές, δεν θα πρέπει να προσέλθουν στα ειδικά εκλογικά τμήματα αλλά στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών, και ανδρών φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα).

Για να δει κάποιος πού ψηφίζει μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Εναλλακτικά, την ίδια πληροφορία μπορεί να πάρει κάποιος έως και το κλείσιμο της κάλπης, στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό 213 1361500.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς τους.

Εκτάκτως τα γραφεία Ταυτοτήτων και τα γραφεία Διαβατηρίων των Αστυνομικών Υπηρεσιών θα είναι ανοιχτά την Κυριακή από τις 7:00 έως τις 19:00, όσο δηλαδή διαρκεί η ψηφοφορία.


Φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος και η επιλογή του «όχι» ή του «ναι» γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.

Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει από τη SingularLogic. Λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό περίπου δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή γύρω στις 21:00.