3 Ιούλιος 2015, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούλιος 2015, 12:12

Η αστυνομία παραμένει ουδέτερη στο δημοψήφισμα, λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

  • Προσαγωγή 9 ατόμων τουρκικής καταγωγής από την Αντιτρομοκρατική
    (Φωτ.: ert.gr)

«Αβάσιμα και χωρίς έρεισμα» χαρακτηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και άλλα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχουν εμπλακεί στην ελεύθερη έκφραση των αστυνομικών στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

«Να μην βάζουν την Αστυνομία στο παιχνίδι τους», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, αναφέροντας ότι το Σώμα παραμένει ουδέτερο όπως οφείλει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε εγκύκλιο που εστάλη από το αρχηγείο προς όλες τις υπηρεσίες (29/6/2015), μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την οποία δίνονται εντολές προς το προσωπικό να μην εκφράζονται δημόσια για την προσωπική τους άποψη. Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ακόμα ότι σε κάποιες συγκεντρώσεις αστυνομικών ξεκαθαρίστηκε πως καταγγελία για δημόσια τοποθέτηση αστυνομικού επισύρει ποινή απόταξης.

Επίσημοι κύκλοι του υπουργείου λένε σήμερα: «Σε σχέση με τα όσα –δίχως βάση και έρεισμα– καταγγέλλουν από χθες ορισμένα ΜΜΕ, και τα οποία παραδόξως υιοθετούν αβασάνιστα και ορισμένοι βουλευτές, ότι δηλαδή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενεπλάκη στο δημοψήφισμα και στην ελεύθερη έκφραση των ενστόλων, το υπουργείο γνωστοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι ούτε καν σκέψη υπήρξε ποτέ για ανάμειξη στη διαδικασία ή στην κατεύθυνση ψήφου. Όπως αναφέρουν οι εγκύκλιοι που εκδίδονται πάγια σε κάθε εκλογική διαδικασία, η Αστυνομία παραμένει, ως οφείλει, ουδέτερη, και ο κάθε αστυνομικός ψηφίζει κατά συνείδηση. Παρακαλούνται οι ένθεν κακείθεν κεκράκτες να μην βάζουν στο παιχνίδι τους την Αστυνομία».

Σε χθεσινή ανακοίνωση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αναφερόταν ότι «η (επίμαχη) διαταγή, μεταξύ άλλων, περιγράφει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του αστυνομικού προσωπικού κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος» και «δεν υπάρχει καμία.αναφορά σε αντίστοιχες πειθαρχικές ποινές ή κυρώσεις, οι οποίες άλλωστε προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία».