2 Ιούλιος 2015, 22:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούλιος 2015, 10:37

Τσίπρας: Οι τράπεζες θα ανοίξουν μετά τη συμφωνία (βίντεο)

  • Τσίπρας: Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ζήτησε από τον κόσμο να μην φοβηθεί και να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, για να μπορέσει έπειτα να πάει στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί με ισχυρότερα όπλα για την επίτευξη συμφωνίας. «Όσο ισχυρότερο το "όχι", τόσο καλύτερα θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε», τόνισε. «Παραδέχτηκε» πάντως πως «οι τράπεζες θα ανοίξουν με συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα έχει σύντομα συμφωνία –«48 ώρες μετά το δημοψήφισμα»– και πως δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο κόσμος. Απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, είπε «ας μην φορτώσουμε με περισσότερο τρόμο, τρομοκρατία και κινδυνολογία το λαό».

Συνεχίζοντας υποστήριξε πως το δημοψήφισμα άργησε πέντε χρόνια και πρόσθεσε: «Το "όχι" δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη».

Και συμπλήρωσε: «Πέντε μήνες επιδιώκουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά αρνηθήκαμε να αποδεχτούμε υφεσιακά μέτρα. Ή αποδέχεσαι τα τελεσίγραφα ή αναζητάς διέξοδο στη Δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ματώνει άλλο».

Για τα όσα είπε ο Γιούνκερ, ότι υπήρχε μικρή διαφορά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι προτάσεις μας κάλυπταν τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά δεν έγιναν αποδεκτές. Επέμεναν να μας επιβάλουν αντικοινωνικά μέτρα. Δεν δεχτήκαμε μέτρα εναντίον των αγροτών, συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών και της νησιωτικής οικονομίας. Αν υποχωρούσαμε στο τελεσίγραφο θα είχαμε προδώσει την εντολή του ελληνικού λαού».

Επιπλέον τόνισε ότι «χωρίς αναδιάρθρωση χρέους κανένα πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο», ενώ για το κλείσιμο των τραπεζών έκανε λόγο για εικόνες ντροπής, μιλώντας για εκδικητική στάση από το Eurogroup που δεν ενέκρινε την παράταση του προγράμματος, ώστε να γίνει υπό ομαλές συνθήκες και ανοικτές τις τράπεζες το δημοψήφισμα.

Ξεκαθάρισε σε εκείνο το σημείο πως οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά μόλις κλείσει η συμφωνία, 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα.

Όταν ρωτήθηκε για τους συνταξιούχους που περιμένουν στις ουρές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Γι’ αυτούς παλεύουμε. Για να ζήσουν με μια αξιοπρεπή σύνταξη και όχι με φιλοδωρήματα».