2 Ιούλιος 2015, 16:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούλιος 2015, 18:46

Ένα χωριό του '40 «ξαναζωντανεύει» στη Σμύρνη

  • Ένα χωριό του '40 «ξαναζωντανεύει» στη Σμύρνη

Συνταξιούχος δάσκαλος που ζει στον Άγιο Θεολόγο (Selçuk) της Σμύρνης δημιούργησε από το μηδέν ένα χωριό της εποχής του ’40 στην Κεντρική Ανατολία, δουλεύοντας μαζί με τη σύζυγό του 15 ώρες την ημέρα επί 25 χρόνια.

Ο Αϊχάν Τσετίν που έλκει την καταγωγή του από το Ικόνιο, τοποθέτησε το χωριό του σε ένα χωράφι στο Παμουτσάκ αλλά όπως λέει έχει ολοκληρώσει μόνο το 70% και χρειάζεται ακόμα δουλειά για να το μεγαλώσει.

Αρχικά οι φιγούρες και τα αντικείμενα είχαν μικρό μέγεθος για να χωράνε σε έκταση 500 τ.μ. ωστόσο στη συνέχεια το χόμπι του έγινε εμμονή και έτσι αποφάσισε να μεταφέρει τα «παιδιά» του, όπως τα λέει, στο χωράφι του για να τα αντικαταστήσει στη συνέχεια με γλυπτά με ανθρώπινες αναλογίες.

Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί στις αναπαραστάσεις του ανήκουν στην οικογένειά του και είναι αυθεντικά εκείνης της περιόδου. Μέχρι στιγμής το κόστος κατασκευής του χωριού έχει βγει όλο από την τσέπη του και κανείς δεν τον έχει βοηθήσει.

Όνειρό του, από την αρχή, ήταν να το μετατρέψει σε μουσείο έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να δουν την καθημερινότητα των προγόνων τους εκείνη την εποχή. Ο Αϊχάν Τσετίν έχει σχεδόν καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, αφού, όπως λέει, τους μήνες της άνοιξης δέχεται πάνω από 50.000 επισκέπτες, ιδιώτες αλλά και σχολεία. 

Gallery