4 Ιούλιος 2015, 18:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αύγουστος 2015, 13:46

Teodosio Sectio Aurea: Ο καλλιτέχνης που ανακαλύπτει την ομορφιά μέσα από τις σκιές

 • Teodosio Sectio Aurea: Ο καλλιτέχνης που ανακαλύπτει την ομορφιά μέσα από τις σκιές
  Ο Teodosio Sectio Aurea ή αλλιώς ο καλλιτέχνης των σκιών μιλά στο pontos-news.gr
 • Teodosio Sectio Aurea: Ο καλλιτέχνης που ανακαλύπτει την ομορφιά μέσα από τις σκιές
  Το παιχνίδι με τη σκιά είναι το χαρακτηριστικό ύφος του εμπνευσμένου καλλιτέχνη
 • Teodosio Sectio Aurea: Ο καλλιτέχνης που ανακαλύπτει την ομορφιά μέσα από τις σκιές
  Το έργο του, με τον τίτλο «Brain hemisphere in conflict» (Ημισφαίριο του εγκεφάλου σε σύγκρουση)
 • Teodosio Sectio Aurea: Ο καλλιτέχνης που ανακαλύπτει την ομορφιά μέσα από τις σκιές
  Το έργο «Ο Βιτρούβιος άνδρας» ανήκει στα αγαπημένα του

Όλα ξεκινούν όταν πιάνει το μολύβι και σχεδιάζει στο λευκό χαρτί το έργο που υπάρχει ακόμη στη σφαίρα της φαντασίας του. Στη συνέχεια, το στερεώνει στον τοίχο και με υλικά όπως το μέταλλο, το σύρμα και ο σίδηρος σμιλεύει με τα χέρια του το δημιούργημα που αποκτά σταδιακά ζωή. Αφού το ολοκληρώσει, ανάβει το αχνό φως της λάμπας. Και τότε σχηματίζεται μπροστά του ένας ολοκαίνουριος κόσμος μέσα από τις σκιές.

Ο Teodosio Sectio Aurea βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων που αποκαλύπτουν την ομορφιά που υπάρχει στον κόσμο των σκιών.

Ανάμεσά τους αναβιώνουν και ιστορικά έργα τέχνης, όπως ο πίνακας Γκερνίκα του Πικάσο, ή ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου του Λεονάρντο ντα Βίντσι. «Η έμπνευση λειτουργεί σαν την ανάσα. Και θα σταματήσει, όταν σταματήσει η ανάσα μου», αναφέρει στο pontos-news.gr σε μια συνέντευξη μεταξύ... φαντασίας και πραγματικότητας.

Πώς ξεκίνησε η διαδρομή σας στην τέχνη και η ενασχόλησή σας με την τεχνοτροπία της σκίασης;
Το όνομά μου είναι Teodosio Sectio Aurea και προσφέρω τις υπηρεσίες του μεσολαβητή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Από μικρός είχα την κλίση προς την τέχνη και η κλίση αυτή εκφραζόταν με τη ζωγραφική και το σχέδιο. Με λίγα λόγια, η τέχνη είναι στο DNA μου και είμαι αυτοδίδακτος. Κάποτε είδα στο ίντερνετ ένα έργο ενός καλλιτέχνη με σκιά το οποίο είχε πολλές ατέλειες, κι έτσι είπα να δοκιμάσω αυτήν την τεχνική ανακαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο μια πηγή ενέργειας.


Ένα μικρό δεντράκι ελιάς Ανδαλουσίας «ζωγραφίζει» στον τοίχο μια όμορφη χορεύτρια φλαμένγκο

Ας πούμε ότι «ξύπνησα». Βρήκα τη μικρή αποστολή μου που είναι η τέχνη! Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι που φτιάχνουν σκιές, και ο καθένας έχει τη δική του τεχνική, εγώ όμως φιλοδοξώ να πάω τις σκιές σε άλλο επίπεδο. Τα επόμενα έργα μου θα είναι πιο δύσκολα, πιο psycho [γέλια], σκέφτομαι να φτιάξω ένα έργο με σκιά από 314.159 μεταλλικές μπίλιες (π = 3,14159), κάτι από άλλο γαλαξία. Δεν φτιάχνω όμως μόνο σκιές, δημιουργώ και πίνακες ζωγραφικής από σύρμα, έργα από λαμαρίνα, μοντέρνα έπιπλα και φωτιστικά.

Ποιο είναι αυτό που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των δημιουργημάτων σας;
Κάθε έργο μου δημιουργεί μια εντελώς απροσδόκητη σκιά, η οποία έχει μια φιλοσοφική σύνδεση με την πηγή της. Ας πούμε, ένα μικρό δεντράκι ελιάς Ανδαλουσίας (χειροποίητο) «ζωγραφίζει» στον τοίχο μια όμορφη χορεύτρια φλαμένγκο. Ένα αινιγματικό DNA γλυπτό σαν παζλ από 350 μεταλλικές μπίλιες, «ζωγραφίζει» στον τοίχο μια εντυπωσιακή σκιά του Βιτρούβιου.

Από τι εμπνέεστε για να αποτυπώσετε τη φαντασία σας στον καμβά;

Η έμπνευση λειτουργεί σαν την ανάσα. Και θα σταματήσει, όταν σταματήσει η ανάσα μου. Θα έλεγα ότι έχω έναν ολόκληρο γαλαξία μέσα μου, γεμάτο με έμπνευση και ιδέες. Η έμπνευση είναι παντού! Σε όλα.

Αυτοί που λένε «δεν έχω έμπνευση» ή «την περιμένω», είναι τεμπέληδες. Έμπνευση έρχεται όταν έχεις ένα πινέλο στα χέρια σου, ένα μολύβι, και απλώς ξεκινάς τη δημιουργία.

Για ποιον λόγο επιλέξατε να δημιουργείτε με τη βοήθεια των σκιών;
Είναι μια δύσκολη τεχνική. Το βλέπω σαν πρόκληση.

Πώς παντρεύετε το φως με τη σκιά;
Είναι εύκολο. Φτιάχνω στο μυαλό μου την 3D [τρισδιάστατη] εικόνα και ακολουθώ τα βήματα.

Τι φιλοδοξείτε να επικοινωνήσετε στο κοινό μέσα από την τέχνη σας;
Μέσα από την τέχνη μου γίνομαι ο παρατηρητής. Εσείς βλέπετε ένα δέντρο, αλλά το δέντρο αυτό έχει και μια κρυμμένη πλευρά, ένα μήνυμα. Πολλά πράγματα γύρω μας δεν είναι έτσι όπως τα βλέπουμε. Παντού υπάρχουν μηνύματα, παντού υπάρχει ομορφιά και θετική πλευρά. Γι’ αυτόν το λόγο θέλω να επικοινωνήσω με το κοινό και να δείξω την ελκυστική πλευρά της πραγματικότητας μέσα από το παιχνίδι των σκιών.


Ο Teodosio Sectio Aurea μπροστά στο έργο του «Γκερνίκα»

Υπάρχει κάποιο έργο σας με το οποίο είστε περισσότερο συναισθηματικά δεμένος και το οποίο δεν θα αποχωριζόσασταν ποτέ;
Τρία έργα είναι τα αγαπημένα μου: η Γκερνίκα, η Akina και ο Βιτρούβιος Άνδρας. Αυτά είναι και τα πιο δύσκολα έργα μου, με πάρα πολλές λεπτομέρειες. Δεν είναι απλώς «έργα», έχουν δικό τους πνεύμα, κρύβουν μέσα τους άλλο νόημα. Η Γκερνίκα είναι γεμάτη με ενέργεια. Όταν έφτιαξα αυτό το έργο, πραγματικά εξαντλήθηκα σωματικά και ψυχικά. Ξόδεψα πολλή ενέργεια, αλλά στο τέλος μού επέστρεψε πολλαπλασιασμένη. Μου πήρε έναν μήνα να το φτιάξω και είναι η δεύτερη εκδοχή. Η πρώτη δεν μου άρεσε, και αμέσως ξεκίνησα το δεύτερο έργο. Και το αποτέλεσμα το βλέπετε.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου όταν αντικρίζουν τα έργα σας;
Δεν πιστεύουν στα μάτια τους με αυτά που βλέπουν! [γέλια] Κοιτάξτε το έργο μου Akina - spring flower. Απίστευτο; Κι όμως, αληθινό!


Tο έργο «Akina - spring flower»

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια; Σκοπεύετε να κάνετε εκθέσεις και εκτός Αθήνας ή ακόμη και εκτός των ελληνικών συνόρων;
Στο κοντινό μέλλον θα γίνουν εκθέσεις στο εξωτερικό (Αγγλία και Ντουμπάι). Στις αρχές Σεπτέμβρη θα γίνει μια προσωπική έκθεση με σκιές στην Κρήτη, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με την βοήθεια της TEZ TOUR.* Ετοιμάζουμε κάτι πολύ πρωτότυπο και εντυπωσιακό που δεν έχετε ξαναδεί. Τα έργα θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες σε άλλους κόσμους. Με μεγάλη χαρά σας περιμένουμε όλους!


Το βίντεο με την τεχνοτροπία του καλλιτέχνη που «παίζει» με τις σκιές

Και μην ξεχνάτε: Δεν είσαι μια σταγόνα στον ωκεανό. Είσαι ένας ολόκληρος ωκεανός σε μια σταγόνα!

*Μεγάλος ρωσικός ταξιδιωτικός οργανισμός.