5 Ιούλιος 2015, 17:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2015, 17:06

Τήνος: Πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά

  • Οι τουρίστες «last minute» σώζουν την παρτίδα στον ελληνικό τουρισμό
    Η θέα προς τον όρμο των Υστερνίων και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου (φωτ.: pontos-news.gr)

Πολλοί στο άκουσμα του ονόματός της φέρνουν στο νου μόνο το ιερό προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη. Άλλοι, πάλι, συνδέουν το νησί με τους μεγάλους γλύπτες και ζωγράφους (Χαλεπάς, Σώχος, Γύζης, Λύτρας, Φιλλιπότης) που γεννήθηκαν εκεί.

Το βέβαιο είναι ότι η Τήνος δεν τελειώνει εκεί, αλλά κρύβει πολλά όμορφα μυστικά. Τέτοια που δύσκολα θα αφήσουν ασυγκίνητο τον ταξιδιώτη. Το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο) είναι γεμάτο φυσικές ομορφιές, ιδιαίτερους παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά και δεκάδες υπέροχες παραλίες – οργανωμένες και μη.

Ειδικά για τις παραλίες της, αξίζει κανείς να γυρίσει όλο το νησί και να τις «εξερευνήσει» όσο περισσότερο γίνεται.

Οι περισσότερες είναι προσβάσισμες με αυτοκίνητο. Σε κάποιες, όμως, θα χρειαστεί να διανύσετε ένα κομμάτι με τα πόδια μέχρι να φτάσετε στην παραλία.

Αυτό που σίγουρα θέλει προσοχή, είναι ο καιρός. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (οι ισχυροί βοριάδες είναι συχνό φαινόμενο), θα πρέπει να επιλέξετε για το μπάνιο σας την κατάλληλη πλευρά του νησιού.

Ας δούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές παραλίες της Τήνου:

Αγία Θάλασσα
Είναι μία από τις απόμερες και ειδυλλιακές παραλίες της Τήνου. Βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού, κοντά στον Πάνορμο. Έχει ψιλή άμμο και θα βρείτε σκιά από αρμυρίκια. Δεν υπάρχει όμως κάποιο μαγαζί ή ταβέρνα στο σημείο, οπότε είναι καλό να... εξοπλιστείτε από πριν με τα αναγκαία. Επίσης, δεν έχει απευθείας πρόσβαση για αυτοκίνητο αφού θα χρειαστεί να περπατήσετε μια μικρή απόσταση μέχρι τη θάλασσα.

Κουμελάς - Μαλλί
Πρόκειται για δύο κοντινές παραλίες που βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα, στα παλιά μαρμαράδικα, απέναντι από την Άνδρο. Ουσιαστικά είναι δύο οικισμοί που αποκτούν ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα τελευταία 4,5 χιλιόμετρα προς την παραλία είναι ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος, που χρειάζεται προσοχή στην οδήγηση με ένα συμβατικό (όχι 4x4) αυτοκίνητο.

Καλύβια
Μια πολυσύχναστη και οργανωμένη (σε μεγάλο τμήμα της) παραλία. Βρίσκεται πριν από τα Υστέρνια, στο δρόμο για τον όρμο Γιαννάκη. Είναι μεγάλη σε μήκος, με πεντακάθαρα νερά και φυσική σκιά από τα αρμυρίκια, ενώ στην οργανωμένη της πλευρά υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, και ένα γραφικό beach bar. Στην πιο... ήσυχη πλευρά της γίνεται φαρδύτερη και κυριαρχεί η άμμος. Το αυτοκίνητο φτάνει πολύ κοντά στην ακτογραμμή και θα βρείτε άφθονο χώρο στάθμευσης στο σημείο.

Κιόνια
Κοσμοπολίτικη και καλά οργανωμένη σε ορισμένα τμήματά της παραλία, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα (περίπου 3 χλμ). Είναι απάνεμη και στο μεγαλύτερο τμήμα της αμμώδης (σε ορισμένα σημεία έχει ψιλό βότσαλο). Ουσιαστικά είναι μια από τις πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες του νησιού, όπου ο επισκέπτης θα βρει ποικιλία από εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και καφέ. Περίπου 300 μέτρα μετά τα Κιόνια μπορείτε να βρείτε πολύ μικρούς κολπίσκους, με χρυσαφένια άμμο και με πολύ λιγότερο κόσμο. 

Λιβάδα
Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και ήσυχο μέρος, που χαρίζει μια αίσθηση... μεταφυσική. Είναι εντελώς ιδιαίτερη παραλία, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, που θυμίζει τοπίο σεληνιακό! Το χαρακτηριστικό που την κάνει μοναδική είναι τα εντυπωσιακά σχήματα των βράχων στην αριστερή πτέρυγα της παραλίας, που η παρατήρησή τους έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες και γεωλόγους.

Λίγα μέτρα πριν από την παραλία υπάρχει μία όμορφη λιμνούλα με πάπιες. Ουσιαστικά, το σημείο είναι ένας υδροβιότοπος. Εκτός από πάπιες ζουν εκεί αγριοκάτσικα και χελώνες, ενώ το σημείο αποτελεί πέρασμα για μεταναστευτικά πουλιά. 

Κολυμπήθρα
Αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές παραλίες του νησιού, με χρυσαφένια άμμο και βαθιά νερά. Ουσιαστικά, χωρίζεται σε δύο τμήματα. Η μικρότερη παραλία είναι η πιο κοσμοπολίτικη. Είναι αρκετά οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ.

Η πιο μεγάλη χαρακτηρίζεται ως πιο απόμερη και είναι εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους. Για τους λάτρεις του σερφ είναι ένας ιδανικός προορισμός. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολλοί την αποκαλούν «Καλιφόρνια»!

Γενικά, πάντως, το σημείο έχει πολύ ωραία θέα, απέναντι στο Δρακονήσι και στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Άγιος Φωκάς
Βρίσκεται κοντά στη Χώρα και πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη παραλία της Τήνου. Έχει άμμο, ρηχά νερά, και σε κάποια σημεία βότσαλο. Διαθέτει φυσική σκιά από αρμυρίκια, αλλά κατά τόπους είναι συχνά εκτεθειμένη σε ισχυρούς ανέμους.

  • Στο άρθρο έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία από το tinos.gr και το tinosecret.gr.