4 Ιούλιος 2015, 17:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2015, 17:42

«Κάποτε στη Σμύρνη» από το Θεσσαλικό Θέατρο

  • «Κάποτε στη Σμύρνη» από το Θεσσαλικό Θέατρο

Ένα θεατρικό χρονικό βασισμένο σε συγκλονιστικές αυθεντικές μαρτυρίες Ελλήνων της Μικράς Ασίας που βίωσαν την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, πρόκειται να πραγματοποιήσει πρεμιέρα από το Θεσσαλικό Θέατρο, στις 16 Ιουλίου, στο θέατρο «Αυλή του Μύλου» της Λάρισας.

Η παράσταση Κάποτε στη Σμύρνη, η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη, φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Κώστα Τσιάνου, ο οποίος βρίσκεται πίσω και από την επιλογή και τη διαμόρφωση των κειμένων, των τραγουδιών και της μουσικής.

Στο πρώτο μέρος θα αναδεικνύεται η όμορφη και ανέμελη ζωή πριν από την Καταστροφή.

Βόλτες στην ξακουστή προκυμαία (Κε), χοροεσπερίδες, γλέντια στις λαϊκές γειτονιές, σμυρναίικα τραγούδια, λειτουργίες στην Αγία Φωτεινή, βαρκάδες στο Κοκάργιαλι θα ταξιδεύουν τους θεατές στην κοσμοπολίτικη αυτή εποχή.

Το δεύτερο μέρος θα χρωματίζεται από τα μελανά χρώματα της πυρκαγιάς (το γιαγκίνι) που έκανε στάχτη μεγάλο μέρος της Σμύρνης. Το μακελειό, οι αρπαγές, οι βιασμοί από τα τουρκικά στρατεύματα θα αναγκάσουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, Αρμενίους κ.ά. να βρεθούν στη προκυμαία με την ελπίδα να επιβιβαστούν στα ελληνικά και τα συμμαχικά βαπόρια προκειμένου να σωθούν.

Στο τρίτο μέρος οι αφηγήσεις αφορούν τη ζωή 1.500.000 Ελλήνων προσφύγων που κατέληξαν σε αφιλόξενους λασπότοπους, γύρω από διάφορες ελληνικές πόλεις.


Η ξακουστή προκυμαία Κε της Σμύρνης

Την παράσταση διανθίζει μια πλούσια συλλογή σμυρναίικων τραγουδιών στην αυθεντική τους μορφή, αλλά και ερμηνευμένα ζωντανά από τους ειδικά επιλεγμένους ηθοποιούς, όπως η Τζίνη Παπαδοπούλου, η Πόπη Πελτεκοπούλου, ο Αλέξανδρος Τσακίρης, ο Γιάννης Μπουραζάνας και αρκετοί άλλοι αξιόλογοι συνάδελφοί τους.

Στο πλαίσιο της παράστασης θα ερμηνευθεί και το Α΄ Στάσιμο από την τραγωδία του Ευριπίδη Εκάβη, το οποίο θα αποτελέσει έναυσμα για να θυμηθούν όλοι πως το πρόβλημα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς έχει προαιώνια ιστορία.