1 Ιούλιος 2015, 13:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2015, 12:52

Αρμένιοι ξεριζώνονται ξανά, από το Κομπάνι

  • Αρμένιοι ξεριζώνονται ξανά, από το Κομπάνι
    Το δρόμο της προσφυγιάς παίρνουν ξανά Αρμένιοι (φωτ.: Hürriyet)

Εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τον ξεριζωμό όσων επέζησαν από τη δολοφονική μανία των Οθωμανών Τούρκων, Αρμένιοι παίρνουν ξανά το δρόμο της προσφυγιάς. Οι τελευταίες οικογένειες Αρμενίων που είχαν απομείνει στο Κομπάνι, στα συριακά σύνορα, άρχισαν να φεύγουν από τη νέα πατρίδα τους, για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές.

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet ανέφερε πως οι περισσότερες οικογένειες έχουν ήδη μετακινηθεί σε πιο ασφαλείς περιοχές όπως είναι ο καταυλισμός στο Σουρούτς, στα τουρκοσυριακά σύνορα, ενώ όσοι έχουν απομείνει μαζεύουν ήδη τα τελευταία πράγματά τους για να φύγουν και να σωθούν.

Σύμφωνα με τον Αγκόπ Τομασιάν, Αρμένιο από το Κομπάνι, μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην πολύπαθη πόλη τον Οκτώβριο του 2014 είχαν απομείνει μόνο οκτώ αρμενικές οικογένειες. Σταδιακά, πέντε από αυτές έφυγαν προς άλλες περιοχές. Τις τρεις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει να υποχωρούν και οι υπόλοιποι. Τον θείο του Αγκόπ τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ τζιχαντιστές μεταμφιεσμένοι σε Κούρδους, μπροστά στα μάτια του 14χρονου γιου του Αράμ Τομασιάν. Το παιδί σώθηκε όταν ο πατέρας του φώναξε: «Φύγε, είναι τζιχαντιστές».

«Είχαμε πει ότι δεν θα φεύγαμε ποτέ από το Κομπάνι» λέει ο Αράμ που θυμάται τη σφαγή των Αρμενίων προγόνων του, «αλλά... ».