1 Ιούλιος 2015, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2015, 17:34

Ένωση Σμυρναίων: Οι πατρίδες της Ανατολής δεν είναι χαμένες, είναι αλησμόνητες

  • Ένωση Σμυρναίων: Οι πατρίδες της Ανατολής δεν είναι χαμένες, είναι αλησμόνητες

Δεν είναι χαμένες οι πατρίδες των Ελλήνων στην Ανατολή αλλά αλησμόνητες «και ζουν μέσα στις καρδιές μας, όσο διατηρούμε ανοιχτά τα μάτια του μυαλού και της ψυχής μας». Αυτό τονίζει σε επιστολή της προς τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης Σταύρο Τζουλάκη η Ένωση Σμυρναίων. Με την επιστολή ζητεί να αφαιρεθεί ο χαρακτηρισμός «χαμένες πατρίδες» από το λογότυπο του πρώτου Αγώνα Δρόμου Ιστορικής Μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Νέας Σμύρνης κάνοντας λόγο για «αντίφαση» μια και ενώ η Νέα Σμύρνη παρουσιάζεται ως «πόλη-σύμβολο αναφοράς για τις αλησμόνητες πατρίδες», υιοθετείται ο όρος «χαμένες πατρίδες«.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Αρχοντάκης και ο γενικός γραμματέας Νίκος Βικέτος επισημαίνουν ότι «δεν έχει κανένα νόημα να οργανώνονται αγώνες μνήμης και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις για κάτι που είναι χαμένο, για κάτι που έχει πια χαθεί».

Για την Ένωση Σμυρναίων αλλά και τους απογόνους των προσφύγων από την Ιωνία «οι ελληνικές πατρίδες της Ανατολής μόνο χαμένες δεν μπορούν να είναι γι' αυτούς που έχουν την τιμή και την τύχη να ζουν ακόμη ή να είναι απόγονοι αυτών που έζησαν και μεγαλούργησαν στα μικρασιατικά παράλια και στις πόλεις της ενδοχώρας της Μ. Ασίας».