30 Ιούνιος 2015, 22:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2015, 22:24

Νέο Eurogroup την Τετάρτη για την Ελλάδα

  • Τον Δεκέμβριο θα συζητηθεί το χρέος στο Eurogroup
    Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, που κράτησε για σχεδόν μία ώρα. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, που μετέφερε το ΑΠΕ, το Eurogroup θα συνεχιστεί αύριο, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών να εξετάσουν τη νέα πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης. 

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ που διευκρίνιζε πως «είναι αργά πλέον για παράταση του προγράμματος» και ότι «τυχόν νέο πακέτο βοήθειας μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής μπορεί να έχει σκληρότερες προϋποθέσεις και όρους».

Από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter: «Η νέα πρόταση Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Επέκταση αποπληρωμής του χρέους ή κούρεμα, που δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτά, αλλά το αίτημα για τον ESM και νέο πρόγραμμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις επίσημες διαδικασίες». Συμπλήρωσε πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για συζήτηση σχετικά με το χρέος».

Τις πληροφορίες του από το Eurogroup μετέφερε και ο δημοσιογράφος του Guardian, Ίαν Τράινος, μέσω Twiiter: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε να ανταλλάξει το χρέος με το δημοψήφισμα, επιχείρησε δηλαδή να αποσπάσει τη συναίνεση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα την ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής από την κυβέρνηση Τσίπρα».

EFSF: Τέλος του ελληνικού προγράμματος απόψε

Πριν από λίγη ώρα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος για την Ελλάδα, με τους απαισιόδοξους πλέον να εκτιμούν, πως πρόκειται για σημάδι ότι δεν θα δοθεί η παράταση που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. 

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «το πρόγραμμα ελληνικής βοήθειας του EFSF λήγει τα μεσάνυχτα. Κατά συνέπεια, η τελευταία δόση του δανείου του 1,8 δισ. ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και θα ακυρωθούν τα 10,9 δισ. ευρώ του EFSF για την κάλυψη του κόστους της πιθανής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών».

Για τις εξελίξεις έκανε δήλωση και ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστηρίζοντας ότι «είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα θα λήξει σήμερα χωρίς κάποιο διακανονισμό για τη συνέχεια και έτσι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος μπαίνουν σε κίνδυνο».

Συμπλήρωσε πως «εξαιτίας των οικονομικών πολιτικών που έχουν υιοθετηθεί υπό το πρόγραμμα του EFSF, η χώρα ήταν σε καλό δρόμο για την ισχυρή ανάπτυξη μέχρι το δεύτερο μισό του 2014» και ότι «οι πολλές θυσίες που έκαναν οι Έλληνες απέδιδαν, καθώς η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα».