30 Ιούνιος 2015, 14:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2015, 14:38

19ος Ακριτικός Κύκλος: Φινάλε με πολεμικούς χορούς του Πόντου

  • 19ος Ακριτικός Κύκλος: Φινάλε με πολεμικούς χορούς του Πόντου
    (Φωτ.: Νίκος Αλβανούδης)
  • 19ος Ακριτικός Κύκλος: Φινάλε με πολεμικούς χορούς του Πόντου
    (Φωτ.: Νίκος Αλβανούδης)
  • 19ος Ακριτικός Κύκλος: Φινάλε με πολεμικούς χορούς του Πόντου
    (Φωτ.: Νίκος Αλβανούδης)

Με μεγάλη προσήλωση οι θεατές της πέμπτης και τελευταίας μέρας του 19ου Ακριτικού Κύκλου παρακολουθούσαν τον παρουσιαστή της εκδήλωσης, σκηνοθέτη του ποντιακού θεάτρου Γιώργο Γεωργιάδη, να τους «ξετυλίγει» το θρύλο της οικογένειας του Ανδρόνικου, από τον οποίο προήλθε ο γνωστός ποντιακός χορός με τα μαχαίρια – όταν τα δύο παιδιά του, άγνωστα ως τότε μεταξύ τους (ο μικρός, αν και πήρε ελληνική παιδεία από τη μητέρα του, μεγάλωσε με τους Τούρκους, οι οποίοι την έκλεψαν όταν ήταν έγκυος) μονομάχησαν με τα μαχαίρια. Αυτό το γεγονός κατέστη αφορμή για να γνωριστούν και να ξανασμίξει η οικογένεια.


(Φωτ.: Ρ.Κ.)

Μόλις τελείωσε η διήγηση, ο Γ. Γεωργιάδης έδωσε το σύνθημα και οι γυναίκες του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» ξεκίνησαν να χορεύουν ατσαπάτ’, τη γνωστή και ως αργή σέρρα, ξεσηκώνοντας κύμα ενθουσιασμού μεταξύ των θεατών. Αυτός ο ενθουσιασμός κορυφώθηκε όταν αμέσως μετά τις γυναίκες πήραν θέση στη σκηνή οι άνδρες του ίδιου χορευτικού τμήματος για να παρουσιάσουν τη σέρρα, και έγινε ντελίριο μόλις βγήκαν από τα ζωνάρια τα μαχαίρια.


(Φωτ.: Νίκος Αλβανούδης)

Ολόκληρο το ελληνικό χορευτικό πρόγραμμα της τελευταίας μέρας του πενθήμερου φεστιβάλ «19ος Ακριτικός Κύκλος» κράτησε το τμήμα των «Ακριτών του Πόντου», οι οποίοι εκτός από τους πολεμικούς χόρεψαν και αρκετούς άλλους ποντιακούς χορούς.

Οι Ουκρανοί
Εντελώς διαφορετικές από τις ποντιακές, αλλά όμορφες χορογραφίες, είχαν παρουσιάσει νωρίτερα οι λιλιπούτειοι και νεαροί χορευτές και χορεύτριες του Κολεγίου Τεχνών και Πολιτισμού «Νικολάε» της Ουκρανίας – βρίσκεται στην περιοχή του Κιέβου.


(Φωτ.: Νίκος Αλβανούδης)

Κάποιες από τις χορευτικές φιγούρες των Ουκρανών ήταν αρκετά μοντέρνες, άλλες αποτελούσαν χορογραφίες κλασικού μπαλέτου και άλλες προέρχονταν από τη ρωσική μουσική παράδοση.


(Φωτ.: Νίκος Αλβανούδης)

Οι Ουκρανοί ήταν οι τρίτοι κατά σειρά φιλοξενούμενοι του 19ου Ακριτικού Κύκλου, αφού είχαν παρουσιάσει χορούς και δρώμενα τις δύο προηγούμενες μέρες συγκροτήματα από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τιμήθηκε ο Κώστας Φωτιάδης
Μόλις ολοκληρώθηκε το χορευτικό μέρος της βραδιάς, οι «Ακρίτες του Πόντου» τίμησαν τον καθηγητή Κώστα Φωτιάδη για την τεράστια προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό. Τιμητική πλακέτα απέδωσε στον καθηγητή ο πρόεδρος του συλλόγου, Κώστας Παπαδόπουλος.

Η βραδιά έκλεισε με το χαιρετισμό του δημάρχου Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, και με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου ερμήνευσαν ποντιακά τραγούδια ο Γιάννης Γκόσιος και ο Γιώργος Εμμανουηλίδης. 

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ25
ΙΟΥΝΙΟΣ
2015
20:30
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και η Οργανωτική...