30 Ιούνιος 2015, 14:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2015, 14:31

Έφυγε από τη ζωή η μοναδική γάτα-σταθμάρχης στον κόσμο (βίντεο)

  • Έφυγε από τη ζωή η μοναδική γάτα-σταθμάρχης στον κόσμο (βίντεο)

Περίπου 3.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στην κηδεία της Τάμα, της πιο διάσημης γάτας της Ιαπωνίας από το 2007, που έφυγε από τη ζωή λόγω καρδιακής προσβολής σε ηλικία 16 χρόνων (που ισοδυναμεί με περίπου 80 ανθρώπινα χρόνια).

Η Τάμα έγινε διάσημη όταν διορίστηκε επίτιμη σταθμάρχης στον μη επανδρωμένο σταθμό Kishi, στον αγροτικό νομό της Wakayama που βρίσκεται στη δυτική Ιαπωνία.

Με ένα ειδικό καπέλο σταθμάρχη στο κεφάλι της –που της είχαν φτιάξει άνθρωποι οι οποίοι έσπευδαν να αντικρίσουν από κοντά την ξεχωριστή αυτή γάτα– υποδεχόταν και ξεπροβόδιζε τους επιβάτες βοηθώντας με τον τρόπο της την υπερχρεωμένη σιδηροδρομική γραμμή της Kishigawa.

Πριν από το διορισμό της Τάμα, η γραμμή των 9 μιλίων έχανε 500 εκατ. γιεν το χρόνο και την χρησιμοποιούσαν μόνο 5.000 επιβάτες. Όταν όμως τα ηνία ανέλαβε η πρωτότυπη αυτή σταθμάρχης (αφού αποχώρησε και το τελευταίο δίποδο μέλος του προσωπικού) αμέσως φάνηκαν τα εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ήδη από τον πρώτο μήνα της στη δουλειά ο αριθμός των επιβατών ανέβηκε κατά 17%, ενώ συνολικά η τοπική οικονομία άνθησε πρωτόγνωρα καθώς η συνεισφορά της Τάμα υπολογίζεται ότι έφτασε τα 1,1 δισ. γιεν (7,3 εκατ. ευρώ). 

Η αφοσίωσή της στον πολύτιμο σκοπό της την οδήγησε στο να γίνει στην πορεία αρχισταθμάρχης, αντιπρόεδρος της σιδηροδρομικής εταιρείας, και την περασμένη Κυριακή της χάρισε τον μεταθανάτιο τίτλο μιας θεάς του Σίντο, σύμφωνα με τα έθιμα της ιαπωνικής θρησκείας που τιμά τις θεότητες ζώων.


Δείτε στο βίντεο την Τάμα την εποχή που... εργαζόταν

Όπως αναφέρει μάλιστα ο Mitsunobu Kojima, πρόεδρος της σιδηροδρομικής εταιρείας Wakayama Electric Railway, τον Αύγουστο θα χτιστεί μια προτομή της σε έναν ναό για γάτες. Η εταιρεία έχει ήδη διαλέξει έναν μαθητευόμενο της ίδιας ράτσας που τον λένε Νιτάμα, έτσι ώστε να την αντικαταστήσει από εδώ και στο εξής.