30 Ιούνιος 2015, 12:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2015, 12:14

Νέα πρόταση από Γιούνκερ – Απερρίφθη από Τσίπρα

  • Νέα πρόταση από Γιούνκερ – Απερρίφθη από Τσίπρα
    Η κυβέρνηση απέρριψε και την τελευταία πρόταση των θεσμών

Λίγες ώρες πριν η Ελλάδα βρεθεί εκτός προγράμματος (λήγει τα μεσάνυχτα), με ό,τι αυτό σημαίνει, ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε μία ακόμη προσπάθεια να βρεθεί κοινό πεδίο για να κλείσει η συμφωνία, αλλά προς το παρόν εισέπραξε «όχι» από το Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, περιλάμβανε τους εξής όρους:

1. Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών.
2. Ο Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα.
3. Οι θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους.
4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup.

«Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, εργάζεται για τη λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει "όχι"» ανέφεραν κυβερνητικές  πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιούνκερ ζητούσε από τον Τσίπρα να υιοθετήσει την τελευταία, βελτιωμένη ως προς τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πρόταση των θεσμών, με μία ακόμα μικρή βελτιωτική προσθήκη, που αφορά το ΕΚΑΣ. Συγκεκριμένα, όπως γράφει η Αυγή, ο  Γιούνκερ «δωρίζει» το ΕΚΑΣ. Για το θέμα του χρέους πρότεινε να υπάρξει ρύθμιση, με την πρόβλεψη στη νέα συμφωνία να υπάρχει η δέσμευση ότι οι δανειστές θα υλοποιήσουν την απόφαση του Eurogroup  του 2012, τον ερχόμενο Νοέμβριο.