30 Ιούνιος 2015, 00:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2015, 09:02

Τσίπρας: Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού

  • Τσίπρας: Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού

Ψυχραιμία ζήτησε από τον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1. «Με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές», είπε, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση των δανειστών έστειλε μήνυμα προς τον λαό: «Σε καλούμε να την απορρίψεις με όλη τη δύναμη της ψυχής σου, δεν είναι βιώσιμη».

Εκτίμησε στη συνέχεια ότι το κόστος ενός Grexit θα είναι τεράστιο: «Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ και δεν θα το κάνουν». Εξήγησε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει το «Όχι» του δημοψηφίσματος ως διαπραγματευτικό όπλο στις συζητήσεις με τους δανειστές ενώ για τις τράπεζες τόνισε πως έκλεισαν «επειδή οι θεσμοί αποφάσισαν να μην δώσουν παράταση του προγράμματος».

Στην ερώτηση ποια θα είναι η επόμενη μέρα, εάν ο λαός ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες, ώστε η απόφαση των ψηφοφόρων να γίνει νόμος του κράτους. «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού»... σημείωσε με νόημα σε εκείνο το σημείο, απαντώντας σχετικά με το δικό του πολιτικό μέλλον έπειτα από μια τέτοια εξέλιξη.

«Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας διαλέξει έναν. Υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν είμαι εγώ» υπογράμμισε...

Επιπλέον είπε πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε την επιβίωση του ελληνικού λαού», και εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου, τις επόμενες ώρες μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος. Επέμεινε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός και όχι... αφρικανικός». Απευθυνόμενος στους εταίρους, τόνισε ότι η Ελλάδα επιμένει να ζητάει μια βιώσιμη λύση και εξήγησε πως «οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι ανύπαρκτες, στα υπόλοιπα θέματα όμως είναι πολύ σημαντικές».
Επίσης διαμήνυσε στους δανειστές: «Εάν μας δοθεί λύση έστω και στο "και πέντε", εμείς θα την πάρουμε».

Ζητήθηκε έπειτα από τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει αν υπήρξε στο Eurogroup άλλο κείμενο από τους θεσμούς και είπε πως αφότου η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το αίτημα γα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι θεσμοί παρουσίασαν μία πρόταση, η οποία ήταν διαφορετική μόνο στο σημείο του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Σημείωσε μάλιστα πως η πρόταση της Κομισιόν στην ουσία δεν ήταν δική της, αλλά του ΔΝΤ.

Τέλος, είπε για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη πως «αν είχε απολέσει την εμπιστοσύνη μου, δεν θα βρισκόταν στη θέση του».