29 Ιούνιος 2015, 21:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2015, 21:03

Τι ισχύει για τις φορολογικές δηλώσεις και τις ρυθμίσεις μετά τα capital controls

  • Ποιοι πήραν παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
    Φωτ.: Μαρία Μαρόγιαννη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι κλειστές τράπεζες και το ρευστό με το… σταγονόμετρο έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν και φορολογικά ζητήματα. Λίγο προτού εκπνεύσει ο μήνας, και με τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να είναι σε εξέλιξη, οι λογιστές επισημαίνουν ότι η αργία των τραπεζών δεν σχετίζεται με τις φορολογικές δηλώσεις οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλονται κανονικά.

Το ερώτημα που παραμένει, ωστόσο, είναι τι θα συμβεί με τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι. Για να δοθεί οποιαδήποτε παράταση στις συγκεκριμένες πληρωμές απαιτείται σχετική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες, το άρθρο 11 του νόμου 3336/2005, το οποίο αναφέρεται στις ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών, ορίζει ότι θα πρέπει να εκπληρωθούν την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Το 2013 είχε υπάρξει απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για «άλλες περιπτώσεις τραπεζικής αργίας» σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές που έγιναν όταν άνοιξαν οι τράπεζες πιστώνονταν στη φορολογική διοίκηση  με προγενέστερη ημερομηνία.