29 Ιούνιος 2015, 20:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2015, 19:37

Bild: Τι σκέφτονται οι Γερμανοί για την Ελλάδα

  • Bild: Τι σκέφτονται οι Γερμανοί για την Ελλάδα
    «Πέντε χρόνια κρίση στην Ελλάδα – Έτσι σκέφτονται οι Γερμανοί για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της γερμανικής «Bild» που υπογράφει Γερμανός αναλυτής

Αρκετά αποκαλυπτικό είναι το σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Bild όσον αφορά το τι σκέφτονται οι Γερμανοί πολίτες παρακολουθώντας καθημερινά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, και ιδίως τις τελευταίες εξελίξεις σε αναμονή του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

«Πέντε χρόνια κρίση στην Ελλάδα – Έτσι σκέφτονται οι Γερμανοί για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος, και το άρθρο υπογράφει ο Γερμανός ειδικός επί των δημοσκοπήσεων Κλάους-Πέτερ Σέπνερ.

«Ήρθε η στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα έχει πλέον ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να πείσει τους πιστωτές της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις καλές προθέσεις της», αναφέρει στο άρθρο του.

Κατόπιν, κάνει τη θλιβερή διαπίστωση πως «σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει, εντός ολίγων ημερών, πτώχευση του κράτους».

Εντύπωση όμως προκαλούν τα στοιχεία και τα ποσοστά που παραθέτει αναφορικά με τη στάση των Γερμανών πολιτών απέναντι σε όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας.


Ο τίτλος του σημερινού δημοσιεύματος της Bild

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι παρά την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στη Γερμανία εξαιτίας της κατάστασης, οι Γερμανοί εξακολουθούν να δείχνουν κατανόηση.

«Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται» υποστηρίζει ο Σέπνερ, δηλώνοντας πως «από τη μια πλευρά υπάρχουν εκείνοι που αισθάνονται συμπόνια για τους Έλληνες και από την άλλη όλοι όσοι νευριάζουν από την έπαρση των “αχάριστων”. Όποιος ωφελείται, πρέπει τουλάχιστον να το αναγνωρίζει».

Τα αποκαλυπτικά ποσοστά
Το δημοσίευμα συνεχίζει παρουσιάζοντας και μια σειρά από ποσοστά που καταδεικνύουν αυτό που επικρατεί στη Γερμανία αυτήν την περίοδο, κάθε φορά που γίνεται αναφορά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτά, «ένας στους δύο Γερμανούς υποθέτει πως μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των Ελλήνων έχει όντως συνειδητοποιήσει πόσο επισφαλής είναι η θέση της χώρας τους.

»Σχεδόν τα 2/3 των Γερμανών θεωρούν τον  Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα “απαράδεκτο” και 40% εξ αυτών των θεωρούν “αφελή”.

»Ένας στους 20 Γερμανούς νιώθει ότι η γερμανική πλευρά παρουσιάζει αυξημένη διάθεση να προσφέρει υποστήριξη στην Ελλάδα από την εποχή της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ότι «το 12% των Γερμανών πιστεύουν πως περισσότερες εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη θα αύξαναν τη διάθεση των Γερμανών να βοηθήσουν».


Ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις Klaus-Peter Schöppner

Ωστόσο, το δημοσίευμα της Bild κρατάει τον… άσο στο μανίκι για το τέλος.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής, «η ανοχή των Γερμανών δεν έχει στερέψει ακόμη, παρόλο που η πλειοψηφία πλέον των πολιτών νιώθει απογοητευμένη για το γεγονός ότι η βοήθειά που προσφέρουμε “τσαλαπατιέται”. Το 67% είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υπό την προϋπόθεση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εφαρμόσει αυτά που αντιστοιχούν σε μια υγιή ανθρώπινη λογική».

Και το… κερασάκι στην τούρτα: «Το 49% δεν αναμένουν ένα ενδεχόμενο Grexit να επηρεάσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ το 22% βλέπουν μάλιστα και μια ενδυνάμωσή τους καθώς με την έξοδό τους από την Ευρωζώνη, οι Έλληνες θα βλάψουν κυρίως τον εαυτό τους».