29 Ιούνιος 2015, 15:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2015, 15:07

Προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμων λόγω έλλειψης μετρητών

  • Προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμων λόγω έλλειψης μετρητών

Μπορεί η κυβέρνηση να υποσχέθηκε ότι οι συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες θα γίνονται κανονικά, παρά το κλείσιμο των τραπεζών μέχρι τις 6 Ιουλίου, ωστόσο ορισμένοι επαγγελματίες επιλέγουν να πωλούν τα προϊόντα τους μόνο με μετρητά γιατί μόνο με μετρητά μπορούν και οι ίδιοι να τα προμηθευτούν.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι βενζινοπώλες, που αν και είδαν την κίνηση στα καταστήματά τους να αυξάνεται 300% το σαββατοκύριακο, στην πλειονότητά τους δέχονται μόνο μετρητά από τους πελάτες τους.

Όπως είπε ο Άγγελος Τούντας, μέλος της Ένωσης Βενζινοπωλών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν τίθεται θέμα επάρκειας καυσίμων αλλά και στις περιπτώσεις που συμβαίνει κάτι τέτοιο από αύριο θα έχει λυθεί το πρόβλημα.

Εξηγώντας για ποιο λόγο οι συνάδελφοί του δεν δέχονται πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, είπε ότι οι βενζινοπώλες ουσιαστικά θα εισπράξουν τα χρήματα μετά από 10 ημέρες, ενώ οι εταιρείες που τους διαθέτουν τα καύσιμα –και οι οποίες παλαιότερα εισέπρατταν μετά από 5 ημέρες– πλέον συναλλάσσονται μόνο σε μετρητά.

Χωρίς πρόβλημα τα ψώνια σε σουπερμάρκετ
Αύξηση υπάρχει και στην κίνηση των συναλλαγών στα σουπερμάρκετ, που κυμαίνεται στο 10-20%, με μεγαλύτερες τις πωλήσεις των προϊόντων μακράς διάρκειας όπως τα μακαρόνια, το ρύζι και οι κονσέρβες. Εδώ οι συναλλαγές με κάρτες γίνονται χωρίς προβλήματα, τουλάχιστον για την ώρα.

Θέμα μπορεί να προκύψει στα μικρότερα καταστήματα που δεν δέχονταν πιστωτικές κάρτες έτσι κι αλλιώς, και τώρα ενδεχομένως να καταγράψουν μείωση των πωλήσεών τους.

Σε γενικές γραμμές, οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης προϊόντων αναφέρουν πως δεν παρατηρούνται ελλείψεις προϊόντων και ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων συνεχίζεται κανονικά με στόχο την ομαλή εξυπηρέτηση των καταναλωτών.