28 Ιούνιος 2015, 21:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2015, 21:24

Αίτημα Τσίπρα για παράταση του προγράμματος

  • Τσίπρας: Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού

Με δήλωση-διάγγελμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε απόψε ότι οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές κι ότι θα υπάρξουν capital controls. Ακόμη, αποκάλυψε ότι ήδη έστειλε επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, στην οποία επαναλαμβάνει το αίτημά του για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Στην ολιγόλεπτη δήλωσή του, ανέβασε για άλλη μια φορά τους τόνους ξεκαθαρίζοντας ότι θα κάνει το δημοψήφισμα την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων.

Συνέχισε λέγοντας: «Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup είναι πρωτοφανής πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός λαού σε δημοκρατική επιλογή. Αυτό οδήγησε την ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA και ανάγκασε την ΤτΕ  να εισηγηθεί τραπεζική αργία.

»Η απόφαση έχει στόχο να εμποδίσει την ομαλή πορεία προς το δημοψήφισμα. Δεν θα το καταφέρουν. Θα πεισμώσουν τον ελληνικό λαό. Η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας αποτελεί ντροπή.

»Έστειλα εκ νέου αίτημα για παράταση στον επικεφαλής της ΕΕ και άλλους ηγέτες. Αναμένω την άμεση αντίδρασή σε ένα αίτημα δημοκρατίας.

»Αυτό που απαιτείται τις τελευταίες ημέρες είναι νηφαλιότητα. Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες, το ίδιο και η καταβολή μισθών-συντάξεων. Όσο ποιο ψύχραιμοι είμαστε τόσο ποιο εύκολα θα περάσουμε τις δυσκολίες».

Ο Α. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας ότι το δίκαιο μπορεί να κερδίσει και επανέλαβε ότι «αυτές τις κρίσιμες ώρες όλοι αναμετρόμαστε με το ανάστημα της ιστορίας μας. Ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων θα στείλει μήνυμα υπερηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη».