28 Ιούνιος 2015, 13:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2015, 13:34

Ο Κρούγκμαν τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος

  • Ο Κρούγκμαν τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος

Σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, με τίτλο «Η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη», ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν (από τις λίγες φωνές διεθνώς που στηρίζουν τη χώρα μας) τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

«Μέχρι τώρα όλες οι προειδοποιήσεις για την επερχόμενη διάσπαση του ευρώ αποδείχθηκαν λανθασμένες», σημειώνει. «Οι κυβερνήσεις, ό,τι κι αν έλεγαν κατά την προεκλογική περίοδο, υπέκυπταν στις απαιτήσεις της τρόικας. Στο μεταξύ η ΕΚΤ επενέβαινε για να καθησυχάσει τις αγορές.

»Αυτή η διαδικασία διατηρούσε τη συνοχή του ενιαίου νομίσματος, όμως διαιώνιζε και μια βαθιά καταστροφική λιτότητα. Μου φαίνεται ότι η τρόικα ανέμενε, ή τουλάχιστον ήλπιζε, ότι η Ελλάδα θα ήταν μια επανάληψη αυτής της ιστορίας», συνεχίζει ο γνωστός οικονομολόγος.

«Αν με ρωτήσετε, επρόκειτο για μια ενέργεια τεράστιας τρέλας από την πλευρά των κυβερνήσεων των πιστωτών και των θεσμών να ωθήσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Όμως, το έκαναν και δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Τσίπρα, που στράφηκε στους ψηφοφόρους αντί να στραφεί σε αυτούς (τους θεσμούς)», καταλήγει το άρθρο του Κρούγκμαν.