27 Ιούνιος 2015, 13:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2015, 12:21

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ κουρδικό κράτος

  • Ερντογάν: Ευκαιρία για επανόρθωση των σχέσεων με τη Ρωσία η διάσκεψη του ΟΗΕ
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Tη δυσαρέσκειά του μπροστά στις προόδους που σημειώνουν οι κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Όποιο και να είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τη δημιουργία ενός νέου κράτους στα νότια σύνορά μας, στη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν χθες το βράδυ.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν καταγράψει αρκετές νίκες εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ότι «αλλάζουν τη δημογραφία» στις περιοχές που καταλαμβάνουν και πρόσθεσε με έμφαση ότι «δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια μπροστά σε αυτό που συμβαίνει».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια αυτόνομη ζώνη, υπό τον έλεγχο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στη βόρεια Συρία, αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για την Άγκυρα.

Κυρίως επειδή φοβάται ότι η κίνηση αυτή μπορεί να εμπνεύσει τους Κούρδους που ζουν στην Τουρκία, αλλά και επειδή μια τέτοια περιοχή θα συνόρευε με την ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.