27 Ιούνιος 2015, 01:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2015, 10:27

Τσίπρας: Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου

  • Μαξίμου: Ναι στη διαπραγμάτευση, αλλά δεν έχουμε πρόταση
    Φωτ.: Αλέξανδρος Μπελτές (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Επιβεβαιώθηκαν απόλυτα οι πληροφορίες που ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει δημοψήφισμα, όπως προέκυπτε από το υπουργικό συμβούλιο που προηγήθηκε απόψε. Πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός προέβη σε διάγγελμα στον ελληνικό λαό και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα αν εγκρίνει το περιεχόμενο της συμφωνίας: «Ναι ή όχι» στην πρόταση των δανειστούν.

Όπως διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας, με την πρότασή του για δημοψήφισμα συμφώνησαν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ενώ επεσήμανε πως ήδη έχει ενημερώσει την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τις εξελίξεις. 

«Η κυβέρνηση δίνει μια μάχη προκειμένου να εφαρμόσει την δική σας εντολή προκειμένου να τερματιστεί η λιτότητα, με μια βιώσιμη συμφωνία. Σε όλο αυτό το διάστημα, μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές επιταγές. Ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του και συνέχισε: «Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει μέτρα που οδηγούν σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι στόχος των Θεσμών, είναι η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού». 

Είπε ακόμα πως «οι προτάσεις φανερώνουν την εμμονή του ΔΝΤ στη λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη, οι Ευρωπαίοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» ενώ τόνισε προς τον ελληνικό λαό «στο εκβιαστικό τελεσίγραφο, σας καλώ να απαντήσετε περήφανα, στον αυταρχισμό και τη λιτότητα να απαντήσετε με ψυχραιμία».

Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα πρέπει «να στείλει ένα μήνυμα δημοκρατίας, δεσμεύομαι ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής όποιο και αν είναι αυτό» και κατέληξε: «Σας καλώ όλους και όλες με εθνική ομοψυχία ενότητα και ψυχραιμία να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας».