26 Ιούνιος 2015, 16:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2016, 13:45

19ος Ακριτικός Κύκλος: Η κεμεντζέ ξεκίνησε στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης (φωτο, βίντεο)

  • 19ος Ακριτικός Κύκλος: Η κεμεντζέ ξεκίνησε στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Νίκος Αλβανούδης)

Μια μεγάλη ζωγραφιά στον τοίχο με την περιοχή του Πόντου, αποτελούμενη από πρόσωπα θυμάτων και προσφύγων και το σύνθημα «353.000 αθώα θύματα ζητούν δικαίωση», καλωσορίζει τους επισκέπτες στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» της Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται ο 19ος Ακριτικός Κύκλος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».

Απέναντί της τη δική του «πινελιά» δίνει ο εκθεσιακός χώρος. Μοιάζει με ένα όμορφο, πολύχρωμο χωριό, στο οποίο κοπέλες πουλάνε είδη (λαϊκής τέχνης, εξαρτήματα φορεσιών κτλ.) που σχετίζονται με τον Πόντο.


(Φωτ.: Ρ.Κ.)

Σε μια μεγάλη αλάνα, στην «καρδιά» του στρατοπέδου, τα μέλη των «Ακριτών του Πόντου» έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες καρέκλες και δεκάδες τραπέζια προκειμένου οι πολίτες –Πόντιοι και μη– να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Πολλοί είχαν πάρει τη θέση τους από νωρίς, αρκετή ώρα πριν ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας του πενθήμερου φεστιβάλ, ενώ ανάμεσα στα τραπέζια έτρεχαν γεμάτα χαρά παιδάκια, τα οποία επιδείκνυαν με περηφάνια της ποντιακές φορεσιές τους.


(Φωτ.: Ν.Α.)

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να αντέξουν στον πειρασμό και να μην περάσουν από το χώρο όπου νεαρές αλλά και μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, μέλη του συλλόγου, φορώντας ποδιά, κόκκινες ή ροζ μπλούζες και καπέλο μάγειρα στο κεφάλι, παρασκεύαζαν πιροσκία και ωτία. Δίπλα τους «υψώνονταν» σε γκρίζο χρώμα μια άλλη τεράστια ζωγραφιά με τις μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις του Πόντου και την υπενθύμιση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη».


(Φωτ.: Ρ.Κ.)

Χοροί και γλέντι
Δεν είχε πέσει ακόμα για τα καλά το σκοτάδι, όταν από τη μεγάλη σκηνή εκπρόσωπος των «Ακριτών του Πόντου» καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κηρύττοντας στην ουσία την έναρξη του φεστιβάλ. Αμέσως μετά άρχισε να ακούγεται η κεμεντζέ, και μικρά Ποντιόπουλα ανέβηκαν στη σκηνή και άρχισαν να χορεύουν ποντιακούς χορούς.


(Φωτ.: Ν.Α.)

Η πρώτη μέρα του πενθήμερου φεστιβάλ αποτελούσε μια συνάντηση παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων. Οι επισκέπτες καμάρωσαν τα μικρά μέλη των χορευτικών τμημάτων των «Ακριτών του Πόντου», του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυγής, της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος και της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης.

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ έκλεισε με το ποντιακό γλέντι, στη διάρκεια του οποίου οι τραγουδιστές Θεόφιλος Πουταχίδης, Αλέξανδρος Χατζησάββας και Παναγιώτης Κωνσταντίδης, πλαισιωμένοι από μια ομάδα ικανότατων μουσικών, διασκέδασαν το κοινό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Νίκος Αλβανούδης

Gallery
Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ25
ΙΟΥΝΙΟΣ
2015
20:30
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και η Οργανωτική...