25 Ιούνιος 2015, 19:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2015, 19:30

Πότε θα έρθει το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

  • Πότε θα έρθει το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
    Ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα δοθεί σε διαβούλευση το φθινόπωρο και θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση μέχρι το τέλος του έτους, το αργότερο τέλος Ιανουαρίου. Αυτή ήταν η δέσμευση του γενικού διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου, ο οποίος ενημέρωσε τους βουλευτές της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μ. Κόκκινος δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του σημείωσε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, ανεξάρτητο και αυτοσυντηρούμενο. Επιπλέον, μιλώντας για τον νέο ρόλο που φιλοδοξεί να έχει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, είπε πως αυτός θα πρέπει να είναι του ενδιάμεσου, του συνδετικού κρίκου των Ελλήνων της Διασποράς με την πατρίδα.

Επίσης, να είναι και «ο ρόλος του εμψυχωτή, της ενίσχυσης της αξιοπιστίας των Ελλήνων της Διασποράς», ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στην ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ελληνόγλωσση εκπαίδευση παντού και πρέπει να την ενισχύσουμε σε κάθε γωνιά της γης», επισήμανε. Αναφερόμενος στην κατάργηση των ΚΕΠ των αποδήμων τη χαρακτήρισε «έγκλημα» και τόνισε την ανάγκη να ξανανοίξουν. Στην κατεύθυνση αυτή ενέταξε τη δημιουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Απόδημου στη Γενική Γραμματεία, αλλά και το πιλοτικό πρόγραμμα με ΚΕΠ στο δήμο Ρόδου, το οποίο θα ασχολείται με τους απόδημους ολόκληρο το καλοκαίρι. Όπως σημείωσε, στόχος είναι να δημιουργηθούν ανάλογα ΚΕΠ σε όλη την Ελλάδα.