25 Ιούνιος 2015, 16:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2015, 15:56

Πέρασε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

  • Πέρασε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια
    Παιδιά από τις Φιλιππίνες, που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με το νομοσχέδιο για τον τρόπο Κτήσης της Ελληνικής Ιθαγένειας τρώνε το παγωτό τους στην πλατεία Συντάγματος (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ.

Υπέρ τάχθηκαν 172 βουλευτές, κατά 91 βουλευτές, ενώ τέσσερις δήλωσαν «παρών».

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Ζουράρις, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του κόμματός του.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μαζί με τη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή το καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ και τροποποιήσεις στον Μεταναστευτικό Κώδικα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου προχώρησε την Τετάρτη σε διαχωρισμό των τριών διατάξεων οι οποίες καθορίζουν τους όρους κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, ώστε οι πτέρυγες της Βουλής που συμφωνούν με τις δύο εξ αυτών να διευκολυνθούν να τις ψηφίσουν.