25 Ιούνιος 2015, 15:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2015, 15:39

Πόσο αυξάνει η πρόταση των δανειστών τον ΦΠΑ και τη φορολογία

  • Το ψευδοκράτος εγκατελείπει την τουρκική λίρα και περνάει στο ευρώ
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με δύο διαφορετικές προτάσεις, μία ελληνική και μία των θεσμών, συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το κείμενο των πιστωτών, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στην ελληνική πλευρά, περιλαμβάνει αλλαγές στον ΦΠΑ σε σχέση με το κείμενο της προηγούμενης πρότασης.

Οι δανειστές ζητούν να μπουν τα βασικά τρόφιμα (γάλα, ψωμί, λάδι κ.ά.) στον συντελεστή 13%, μαζί με την ενέργεια και το νερό. Στην προηγούμενη πρόταση με 13% φορολογούνταν μόνο τα φρέσκα τρόφιμα (μη επεξεργασμένα). Στον χαμηλό συντελεστή του 6% παραμένουν τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα.

Η νέα πρόταση ζητά την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και μεταφέρει στο 23% και τα ξενοδοχεία, με εξαίρεση τα εστιατόρια και τα κέτερινγκ.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δυνατότητα αναθεώρησης των συντελεστών του ΦΠΑ και των κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται σε αυτούς, στο τέλος του 2016, εφόσον υπάρξουν τα οικονομικά περιθώρια.

Επίσης προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών και η αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί και το ειδικό καθεστώτος ΦΠΑ για τους αγρότες, αλλά και να διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 και 2016 με την ίδια απόδοση εσόδων (2,65 δισ. ευρώ), ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ζητούμενο είναι και η αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος τον Σεπτέμβριο του 2015, με σκοπό την απλοποίηση του συστήματος tax credit και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας που θα ενσωματώνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Ακόμη, προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% και η αύξηση από το 10% στο 13% του συντελεστή του φόρου πολυτελείας ο οποίος θα επιβληθεί και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.