25 Ιούνιος 2015, 13:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2015, 13:40

Με κείμενο αλλά χωρίς (ακόμα) συμφωνία ξεκινά το Eurogroup

  • Έκτακτο τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα 2
    Συνεδρίαση Eurogroup (φωτ. αρχείου/EPA)

Oι πιστωτές της Ελλάδας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία πρόταση, και θα προωθήσουν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup –που αναμένεται να συνεδριάσει σε λίγη ώρα–, ένα «έγγραφο σκοπιμότητας (feasibility document) που θα περιλαμβάνει όλα τα διάφορα σενάρια για την Ελλάδα», δήλωσε στο πρακτορείο MNI ευρωπαϊκή πηγή.

Δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε πως η συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των επικεφαλής των τριών θεσμών δεν απέφερε ενιαίο αποτέλεσμα, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ παραμένουν στο τραπέζι και η ελληνική πλευρά τις απορρίπτει.

«Υπήρξε κάποια κίνηση προς τις ελληνικές θέσεις, όμως η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται πως αυτό δεν αρκεί σε σύγκριση με τις περαιτέρω υποχωρήσεις που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε η πηγή. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως «το Eurogroup θα πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία και να συζητήσει τα διάφορα σενάρια αντί να περιμένει ένα τελικό έγγραφο».

Reuters: Το Eurogroup θα εξετάσει την πρόταση των θεσμών και όχι της Ελλάδας.

Λίγη ώρα προτού ξεκινήσει το Eurogroup, από το Μαξίμου δόθηκε το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανεπίσημο κείμενο «η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες».

Οι κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούν ότι οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, ενώ σημειώνουν ότι αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία.

Μαξίμου: H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός.

Οι εξελίξεις για την Ελλάδα αναμένεται να συζητηθούν και κατά τη διάρκεια του δείπνου της Συνόδου Κορυφής απόψε.