15 Ιούλιος 2013, 08:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:22

Βίντεο ντοκουμέντο για την τραγωδία στη Γαλλία

  • Αμαξοστοιχία παρέσυρε φορτηγό στην Πέλλα, νεκρός ο οδηγός 2

Βίντεο ντοκουμέντο ρίχνει φως στη σιδηροδρομική τραγωδία της περασμένης Παρασκευής στο Μπρετινί-σιρ-Ορζ, λίγο έξω από το Παρίσι.

Ερασιτεχνικά βίντεο κατέγραψαν τις πρώτες σκηνές πανικού, αμέσως μετά τη μοιραία στιγμή, με τους επιβάτες να εγκαταλείπουν με κάθε τρόπο το τρένο και τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους να σπεύδουν να βοηθήσουν. 

Η επιχείρηση για τον εντοπισμό επιζώντων έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, ο τελικός απολογισμός είναι 6 νεκροί -και όχι 8 όπως είχε ανακοινωθεί το Σάββατο. Την ίδια ώρα, 14 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, 6 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παράλληλα, για τα αίτια του δυστυχήματος διεξάγονται τρεις έρευνες. Πάντως, ο οργανισμός σιδηροδρόμων της χώρας παρουσιάζεται σχεδόν βέβαιος ότι ο εκτροχιασμός του τρένου προκλήθηκε από ελαττωματικό σύνδεσμο στην διακλάδωση των γραμμών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Όπως λέει εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ν. Παρισιού, από ένα εξάρτημα που το κρατούσαν 4 βίδες, έφυγαν όλες την ίδια στιγμή, ενώ ένα άλλο τρένο είχε περάσει από εκείνο το σημείο μισή ώρα νωρίτερα χωρίς να επισημανθεί καμία δυσκολία. 

Εξάλλου, την Κυριακή συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, επειδή επιχείρησαν να κάνουν «πλιάτσικο» μέσα στον πανικό που επικράτησε.

Η σιδηροδρομική τραγωδία, όμως, έριξε βαριά σκιά και στους εορτασμούς στην Γαλλία για την επέτειο από την πτώση της Βαστίλης το 1789. Σε δηλώσεις του, ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε «να γίνουν πολλά περισσότερα για να συντηρηθεί το κλασικό σιδηροδρομικό δίκτυο», αντί να δίνεται προτεραιότητα στους συρμούς μεγάλης ταχύτητας.

Πηγή: enikos.gr