25 Ιούνιος 2015, 00:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2015, 01:20

Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις Τσίπρα-θεσμών για να αρθεί το αδιέξοδο

  • Μηνύματα Τσίπρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχιζόταν η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες. Στο τραπέζι κάθισαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης παρών στις συνομιλίες και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ένα ολονύκτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της συμφωνίας. Είχε προηγηθεί νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης άκαρπη εξάωρη συνεδρίαση, την οποία ακολούθησε ένα εξίσου άκαρπο Eurogroup το βράδυ, το οποίο διακόπηκε χωρίς να υπάρξει η παραμικρή πρόοδος. 

Συνεχείς είναι οι αναφορές στα ξένα ΜΜΕ για τις εξελίξεις, με τον Guardian, μεταξύ άλλων, να γράφει «αμφιβολίες πλέον για τη συμφωνία» ενώ το CNN να παρατηρεί: «Πτώση στην Γουολ Στριτ λόγω και των εξελίξεων στο ελληνικό ζήτημα».

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει στην κατεύθυνση που κινείται η νέα πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. 

Αντίθετα, όπως έγινε γνωστό, οι ευρωπαίοι επιζητούν να ολοκληρωθεί πρώτα το τρέχον πρόγραμμα, να ψηφιστούν όλα τα μέτρα, τα οποία στο τέλος ελπίζουν ότι θα συμφωνηθούν, προτού γίνει η οποιαδήποτε εκταμίευση για την Ελλάδα.