24 Ιούνιος 2015, 15:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2015, 15:55

Το Facebook αναπτύσσει νέα τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων

  • Το Facebook αναπτύσσει νέα τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων
    Φωτ.: Peter DaSilva (EPA)

Θέλετε τεχνηέντως να κρύψετε το πρόσωπό σας όταν ανεβάζετε μια φωτογραφία στο Facebook και γι’ αυτό επιλέγετε κάποια που δεν φαίνεστε καλά ή είναι θολή; Η ομάδα «τεχνητής νοημοσύνης» της πιο δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης ετοιμάζεται να βάλει τέλος σε αυτή την… ντρίπλα! Δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι η νέα τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων σε φωτογραφίες έχει ήδη προχωρήσει.

Το Facebook ήδη συλλέγει πληροφορίες από τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες, προτείνοντας ετικέτες για ανθρώπους που πιθανόν να απεικονίζονται. Οι ερευνητές της ομάδας τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, εργάζονται ώστε τα πρόσωπα να αναγνωρίζονται είτε σε μια κακή φωτογραφία είτε σε διαφορετική πόζα. Μετά από διάφορες δοκιμές που έγιναν σε 581 διαφορετικούς ανθρώπους, το Facebook υποστηρίζει ότι ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου που αναπτύσσει είναι στο 83%.

Ο αλγόριθμος θα αναλύει περισσότερα από 100 διαφορετικά μέρη του σώματος και θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων.

Η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενώ έχει δημιουργήσει πληθώρα νομικών ζητημάτων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι ανησυχίες σχετικά με την εν λόγω τεχνολογία οδήγησε την υπηρεσία στο να αναβάλει τη διάθεση στην Ευρώπη μιας νέας εφαρμογής για διαμοιρασμό φωτογραφιών.

Μέχρι στιγμής το Facebook δεν έχει ανακοινώσει επισήμως εάν ή πότε σκοπεύει να ενσωματώσει τη νέα τεχνολογία στις υπηρεσίες του.