24 Ιούνιος 2015, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2015, 15:57

Νέα εμπλοκή στη συμφωνία: Το Μαξίμου δεν δέχεται την αντιπρόταση των δανειστών

  • Η επίσημη μετάφραση της πρότασης των θεσμών που αποτελεί το ερώτημα του δημοψηφίσματος
    Φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σκωτσέζικο ντους για την ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, που βλέπει τη συμφωνία να απομακρύνεται παρά το πακέτο μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ που προτείνει η Αθήνα ώστε να κλείσει η συμφωνία. Οι θεσμοί –που επιμένουν στη σκληρή γραμμή που είχαν από την αρχή τηρήσει για Ασφαλιστικό και ΦΠΑ– απέστειλαν τη δική τους αντιπρόταση, την ύπαρξη της οποίας επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. «Δεν δεχόμαστε την πρόταση», διαμηνύει το Μαξίμου.

Σύμφωνα με το Reuters, που αποκαλύπτει την ύπαρξη του πεντασέλιδου κειμένου, οι θέσεις των θεσμών θα παρουσιαστούν στον Αλέξη Τσίπρα από τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του Eurogroup.

Στο συνταξιοδοτικό η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Στην αντιπρότασή τους οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016 με εξάλειψη του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017.

Ακόμα, οι θεσμοί επιμένουν στην άντληση πρόσθετων φορών 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα. Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων, όπου η  Ελλάδα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν αποδέχονται τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Η πρωθυπουργική… δυσαρέσκεια εκφράστηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με παρόμοιες αναρτήσεις που έγιναν στον επίσημο λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα και στο Facebook και στο Twitter.