24 Ιούνιος 2015, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2015, 15:18

19ος Ακριτικός Κύκλος – Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

  • 19ος Ακριτικός Κύκλος – Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
    Το παιδικό χορευτικό των Ακριτών σε παλαιότερο «Ακριτικό Κύκλο»

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ., στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, ανοίγει τις πύλες του ο «19ος Ακριτικός Κύκλος», το φεστιβάλ - θεσμός παράδοσης και πολιτισμού του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου». Οι εκδηλώσεις είναι πενθήμερες και θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 29 Ιουνίου. Θα ξεκινούν κάθε βράδυ στις 8:30, ενώ σε περίπτωση βροχής το πρόγραμμα της κάθε ημέρας των εκδηλώσεων θα μετατίθεται για την επομένη.

Θα συμμετάσχουν παραδοσιακές χορωδίες, επίλεκτα χορευτικά συγκρότημα από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό, θα πραγματοποιηθούν θεατρικά δρώμενα και θα αναβιώσουν παραδοσιακά παιχνίδια.

Επίσης, στο πλαίσιο των πενθήμερων εκδηλώσεων θα λάβουν χώρα εκθέσεις βιβλίων, μουσικών έργων, ειδών λαϊκής παραδοσιακής τέχνης και γαστρονομίας, θα γίνουν προβολές για τον Πόντο και θα τραγουδήσουν πολλοί καταξιωμένοι Πόντιοι καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «19ου Ακριτικού Κύκλου» έχει ως εξής:

Πέμπτη 25 Ιουνίου
Η τελετή έναρξης θα γίνει στις 8:30, στην κεντρική σκηνή, ενώ στις 9:30 θα ξεκινήσει συνάντηση παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Θεόφιλο Πουταχίδη, τον Κώστα Τσακλίδη και τον Αλέξανδρο Χατζησάββα. Θα συμμετάσχουν οι μουσικοί Άκης Γεωργιάδης, Στέλιος Βουλγαρίδης, Αλέξανδρος Χαρίσης, Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, Άκης Καραπαναγιωτίδης, Κλεάνθης Σιαμλίδης, Άκης Πετρίδης και Γιώργος Ψωμιάδης.

Παρασκευή 26 Ιουνίου
Η βραδιά θα αρχίσει με παραδοσιακούς χορούς από την Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πικρολίμνης και το τμήμα εκμάθησης νταουλιού των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης. Στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει θα τραγουδήσουν ο Μπάμπης Ιορδανίδης, ο Μιχάλης Κουρτίδης, ο Κώστας Πουτακίδης και ο Λάζος Σαλονικίδης. Θα πάρουν μέρος οι μουσικοί Άκης Γεωργιάδης, Αλέξανδρος Χαρίσης, Ανδρέας Κουγιουμτζίδης, Χάρης Αθανασιάδης, Κώστας Ιωαννίδης, Ιορδάνης Σαλονικίδης, Άκης Καραπαναγιωτίδης, Κλεάνθης Σιαμλίδης, Άκης Πετρίδης και Γιώργος Ψωμιάδης.

Σάββατο 27 Ιουνίου
Την τρίτη μέρα των εκδηλώσεων θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς το Μουσικό Εργαστήρι και το Τμήμα Χορωδίας των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Ευκαρπίας «Ουσάκ», ο Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης» και χορευτικό συγκρότημα από το Αζερμπαϊτζάν. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Θόδωρο Κοτίδη, στο οποίο θα συμμετέχουν οι μουσικοί Άκης Γεωργιάδης, Αλέξανδρος Χαρίσης, Γιώτης Γαβριηλίδης, Βασίλης Τοπαλίδης, Νατάσα Τσακιρίδου, Μελίνα Χατζηκαμάνου, Άκης Καραπαναγιωτίδης, Κλεάνθης Σιαμλίδης, Άκης Πετρίδης, Γιώργος Ψωμιάδης, Φίλιππος Κεσαγίδης, Θόδωρος Τοπαλίδης και Γιώργος Πουλαντζάκης.

Κυριακή 28 Ιουνίου
Χοροί από το Τμήμα Ενηλίκων του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γέφυρας, την Ένωση Χορευτών Νομού Δράμας «Πυρρίχιος» και χορευτικό συγκρότημα από την Αρμενία θα ανοίξουν την τέταρτη βραδιά του 19ου Ακριτικού Κύκλου. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Γιώργο Ορφανίδη, Δημήτρη Δαμιανίδη, Κώστα Καλούση και Στέλιο Μαββίδη. Θα παίξουν οι μουσικοί Άκης Πετρίδης, Αλέξανδρος Χαρίσης, Αντώνης Νικηφορίδης, Νίκος Αβραμίδης, Γιώργος Ευσταθιάδης, Παντελής Κυρσενίδης, Άκης Καραπαναγιωτίδης, Κλεάνθης Σιαμλίδης, Άκης Πετρίδης και Γιώργος Ψωμιάδης.

Δευτέρα 29 Ιουνίου
Η τελευταία βραδιά θα ανοίξει με παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και συγκρότημα από την Ουκρανία. Θα ακολουθήσει μια αναδρομή στον Πόντο με δρώμενα, χορούς και μουσική, την επιμέλεια των οποίων έχει ο Αμανάτιος Πετρίδης. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Γιώργο Μωυσιάδη, Γιάννη Γκόσιο και Γιώργο Εμμανουηλίδη. Θα παίξουν οι μουσικοί Νίκος Κουρουκλίδης, Άκης Γεωργιάδης, Αλέξανδρος Χαρίσης, Αβραάμ Γκόσιος, Λεωνίδας Τεκτονίδης, Άκης Καραπαναγιωτίδης, Κλεάνθης Σιαμλίδης, Άκης Πετρίδης και Γιώργος Ψωμιάδης.

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ25
ΙΟΥΝΙΟΣ
2015
20:30
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και η Οργανωτική...