24 Ιούνιος 2015, 14:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2015, 14:32

Μυστήριο με έμβρυο που βρέθηκε σε φέρετρο στη Σουηδία (φωτο)

  • Μυστήριο με έμβρυο που βρέθηκε σε φέρετρο στη Σουηδία (φωτο)
    Η κρύπτη, όπου βρέθηκε η σορός επισκόπου και μέσα το έμβρυο στη Λουντ της Σουηδίας
  • Μυστήριο με έμβρυο που βρέθηκε σε φέρετρο στη Σουηδία (φωτο)
    Η επιστημονική ομάδα κατά τη διάρκεια της εξέτασης του ευρήματος

Με μια συγκλονιστική αποκάλυψη βρέθηκαν αντιμέτωποι επιστήμονες που διενέργησαν έρευνα σε καθεδρικό ναό στην περιοχή Λουντ της Σουηδίας αποσκοπώντας αρχικά στη συγκέντρωση πληροφοριών για τη ζωή του Επισκόπου Πέτερ Βίνστρουμπ και την κοινωνική ζωή στη Σουηδία το 17ο αιώνα.

Στο φέρετρο του άνδρα –ο οποίος απεβίωσε πριν από 336 χρόνια και υπήρξε ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου Λουντ που συγκαταλέγεται στα 100 καλύτερα του κόσμου– βρέθηκε και ένα έμβρυο που ήταν επιμελώς κρυμμένο κάτω από τα πόδια του.

Όπως ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Περ Κάρστεν διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λουντ «ήταν ένα έμβρυο πέντε με έξι μηνών, το οποίο ήταν ηθελημένα κρυμμένο κάτω από τα πόδια του, στον πάτο του φέρετρου. Ίσως λοιπόν να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι επρόκειτο για τον καρπό κάποιας παράνομης σχέσης και ως εκ τούτου δεν επιτρεπόταν να ταφεί σε καθαγιασμένο έδαφος.


Τμήμα της σορού του επισκόπου 

Στην επόμενη φάση οι ερευνητές θα προχωρήσουν σε εξετάσεις DNA προβαίνοντας σε σύγκριση του γενετικού υλικού του επισκόπου και του εμβρύου προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει κάποια σχέση.

Εντύπωση προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι το φέρετρο είχε ανοιχτεί για τις ανάγκες ερευνών και άλλες φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί το έμβρυο.

Αυτή τη φορά όμως κατέστη εφικτό μέσα από την εκπόνηση ειδικών αξονικών τομογραφιών.

Η δεύτερη έκπληξη που επεφύλασσε στην ομάδα των ερευνητών το άνοιγμα του φέρετρου (που βρισκόταν σε κρύπτη), ήταν η εκπληκτική διατήρηση της σορού του άνδρα παρά το γεγονός ότι δεν είχε ταριχευτεί.


Η εκπόνηση ειδικών αξονικών τομογραφιών

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, το σώμα αφυδατώθηκε χωρίς να αφαιρεθούν εσωτερικά όργανα και κατόπιν η σορός τοποθετήθηκε πάνω σε ένα στρώμα που ήταν «γεμισμένο» με ποικιλία βοτάνων και σε ένα μαξιλάρι από λυκίσκο. Αυτά είναι μάλλον που βοήθησαν όχι μόνο να καλυφθεί η μυρωδιά, αλλά και να διατηρηθεί η σορός για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα.